A Bölcs Várban tartott előadást a japán miniszterelnök külpolitikai tanácsadója, Tomohiko Taniguchi

Tomohiko Taniguchi professzor, Abe Shinzo japán miniszterelnök kabinetjének tanácsadója a PAIGEO Alapítvány meghívására érkezett Budapestre. Magyarországi tartózkodása alatt előadást tartott többek között a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Bölcs Vár épületében is. Az előadásokon a Corvinus Egyetem hallgatói mellett a Pécsi Tudományegyetem Geopolitikai Doktori Iskolájának hallgatói, illetve számos érdeklődő is részt vett.

Tomohiko Taniguchi nem csak a külpolitika és beszédírás területén jártas, a Keio egyetem professzoraként nemzetközi politikai gazdaságtant és diplomáciával kapcsolatos kurzusokat is tart. A Bölcs Várban tartott előadásán beszélt a japánokról kialakult általános képről és arról, hogy mi jellemzi valójában a japán nemzetet. Ebből a perspektívából kiindulva elemezte az ország és a nemzet jelenkori kihívásait, melyet három fő problémakörre bontott le.

A demográfiai olló kinyílása, az elöregedő társadalom problémája a világ minden országára jellemző napjainkban. Ennek negatív hatásai Japánban is számos kihívást okoznak. Taniguchi professzor úr aggodalmát fejezte ki a japán fiatalok gyermekvállalási hajlandóságával kapcsolatban. Bár Japánt egyre több külföldi választja otthonának, a külföldről érkezett lakosok nehézkes beillesztése a társadalomba szintén sok problémát okoz Japán számára. Ez azért is jelent gondot, mert közülük sokan betölthetnék azt az űrt a munkaerőpiacon, amit a japán társadalom már nem képes. Erre azt a példát hozta, hogy a filippínó munkavállalók gyakran vállalnak szerepet az egészségügyben, dolgoznak gondozóként, ami éppen az idősödő lakosság számára nyújthat segítséget. A beilleszkedéssel kapcsolatban az egyik akadály a nyelv, ami Taniguchi professzor úr szerint legalább olyan nehezen tanulható a külföldiek számára, mint a magyar, miközben a japán emberek nagy része nem beszéli olyan jól az angol nyelvet, mint a magyarok. A harmadik kihívás a szomszédos államokkal, pontosabban a tengeri útvonalakat szegélyező országokkal való jó viszony kialakítása és fenntartása, hiszen Japán szigetország, és nyersanyagellátása erősen függ a tengeri kereskedelmi hálózattól.

A Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásán a professzor úr kitért az Abe Shinzo minszterelnök nevét viselő gazdaságpolitika, az Abenomics sikereire, illetve az erről elnevezett Womenomics tervre, mely azt célozza, hogy megkönnyítse a nők számára mind a munkába állást mind pedig a gyermekvállalást. Japán felismerte, az egyre csökkenő munkaerő egyik oka, hogy a nők nem tudnak vagy nem jó esélyekkel kerülnek ki a munkaerőpiacra. A Womenomics célja, hogy 2020-ra a munkavállaló nők száma elérje a 30%-t. Tomohiko Taniguchi szerint az ország gazdasági sikereihez hozzájárult, hogy Abe Shinzo miniszterelnök hosszú ideje, 2012 óta vezeti az országot, hiszen a nagy változásokhoz szerinte nem évtizedek, hanem generációk szükségesek.

A professzor úr az előadások végén feltett kérdésekre válaszolva szót ejtett a beszédírás nehézségeiről is, mint például az éjszakába nyúló munka vagy az üzenetek helyes megfogalmazása. A professzor úr miniszterelnöki hivatalban betöltött állásának része a külpolitikai beszédek írása Abe Shinzo miniszterelnök úr számára. A Nikkei Business magazinnál eltöltött húsz éves pályafutása után 2005-ben csatlakozott a Japán Külügyminisztériumhoz mint sajtótitkár-helyettes és diplomáciai főigazgató-helyettes. Három évvel később az angol nyelvű sajtó irányába fordulva folytatta karrierjét és beszédeket írt Taro Aso külügyminiszternek, illetve más nemzeti vezetőknek, így tapasztalt beszédírónak – saját elmondása alapján talán a legidősebbnek is számít a szakmában. Tomohiko Taniguchi emellett több mint húsz év újságírói tapasztalattal is rendelkezik és számos alkalommal, több mint kétszázötvenszer szerepelt különböző műsorokban a BBC, az Al-Jazeera, a CNN és a CNA adásaiban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: