Egyéb kiadványok

Kelet-Közép-Európai Geopolitikai Vitairat (2018. március)


A vitairatban foglaltak a szerző egyéni véleményén alapulnak, és nem tükrözik a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány hivatalos álláspontját.

BUD – Budapest Vízió 2020 (2015. június)

Budapest egyre gyakrabban válik nemzetközi összehasonlítások tárgyává, hiszen a globalizálódó világ játékosaként izgalmas lehetőségei egyre nagyobb nemzetközi érdeklődést hoznak számára. Ám fővárosunk nem csak saját magáért felel, hanem mint Magyarországnak és bizonyos mértékben a Kárpát-medencének a globális kapuja, az egész térség dinamizálásának egyik kulcstényezője. Budapest nemzetközi szerepvállalását azonban számos tényező befolyásolja, miközben erős nyomásnak van kitéve, hiszen a világ várostérségei között éles verseny zajlik.

Milyen szerepeket vállaljon fel és milyen pozíciókra törekedjen a magyar főváros? Milyen társadalmi és környezeti feltételeknek kell megfelelnie, hogy a világszerte érvényesülő koncentrált nagyvárosi feszültségeit (közlekedés, légszennyezés, társadalmi elidegenedés) kezelni tudja? Hogyan legyen a „Budapest miliő”, az innovációt és a tudást mágnesként vonzó közeg? Milyen városstruktúra tudja mindezeket a követelményeket hatékonyan szolgálni? És mindezekben mi az egyedi, a sajátságosan Budapesti karakter? A vitairat ezekre a kérdésekre keresi a választ, egyben egy olyan ötlettárnak is tekinthető vízió az újdonságok mellett sok korábbi és jelenlegi elképzelésre, stratégiára és a nemzetközi jó példákra is építve sorakoztat fel ötleteket és lehetőségeket a főváros és térsége számára.

TOP 10 – Magyarok a világ élvonalában

“TOP 10 – Magyarok a világ élvonalában” kiadványunkban bemutatjuk azokat a magyar tehetségeket, akikre büszkék vagyunk, akik jó példáikkal önbizalmat és ihletet adhatnak a jelenkor fiataljainak. Mert „mi magyarok képesek vagyunk Európa és a világ legjobbjai közé kerülni!”

Válogatásunk, az elmúlt 3 év magyar sikertörténeteiről ad áttekintést a gasztronómia, a sport, a kultúra, a turizmus, a technológia, valamint a tudomány tématerületein, rámutatva olyan részszegmensekre is, amelyek a nagyközönség előtt általában rejtve maradnak, hiszen a magyarok sokszor olyan új utakat keresnek, amelyek egyediek és különlegesek a világban. Ahogy száz évvel ezelőtt a Kárpát-medencében született feltalálóink, Nobel-díjasaink, világraszóló sportolóink és művészeink, úgy most a 21. század fiatal tehetségei bizonyítják, hogy együtt mire vagyunk képesek. Jöjjenek tehát azok a világraszóló magyarok, akik az elmúlt időszakban színesebbre festették a világhálót, és a 21. század megismerésének térképét.

One thought on “Egyéb kiadványok

 • szeptember 26, 2020 at 6:41 du.
  Permalink

  A fenti három PAGEO kiadvány véleményem szerint igen hasznos küldetést tölt be:

  1. A Kelet-Közép-Európai geopolitikai vitairat azért jelentős, mert elhelyezi Magyarország régióját a világpolitika erővonalaiban, a kínai geopolitikai törekvések szempontjából. Nagyon hasznos, gondolatébresztő tanulmány a magyar külgazdaság résztvevői számára.

  2. A Budapest vízió ügyesen összeállított, közérthető, logikus, modern felfogású városfejlesztési szakmai anyag, amely mentén a politikai széljárásnak kitett fővárosi fejlesztések — politika mentesen, a fővárosiak és az egész ország érdekét szolgálva valósulhatnának meg. Kötelező olvasmánya kellene, hogy legyen a mindenkori fővárosi önkormányzat munkatársainak.

  3. TOP 10 Magyarok a világ élvonalában
  „Minden egyénnek, minden nemzetnek újra meg újra meg kell küzdenie hitéért, úgy, mint Jákóbnak az Isten angyalával.” (Mindszenty József esztergomi érsek 1956. november 3-án a Kossuth Rádióban elhangzott beszédéből.) Egyetemi oktatóként azt tapasztaltam, egyes magyar földrajzi, magyar történelmi alapfokú ismeretek hiányát észlelve a hallgatóknál, hogy az a fajta kognitív nemzeti identitásuk, amelyet az előző generációk időtálló kulturális magyar értéknek tekintettek — a nullához konvergál. Ugyanakkor nem mondhatjuk, hogy a mai fiataloknak ne lenne kognitív magyar identitása — csak az más dolgokra, sok esetben globálisan is értelmezhető dolgokra vonatkozik. Minden fiatal generáció elfelejti az idősebb generációk tudásának, értékeinek egy részét, de mindig hoz létre helyettük új tudást, új értékeket, új, világraszóló teljesítményeket. Ezért nagyon jelentős ez a TOP 10 című album, amely a magyar kreativitás globális sikereit dokumentálja — napjainkban. Ezt sorozattá kellene tenni, angolul és kínaiul is megjelentetni, online hozzáféréssel, mert ez a magyar külképviseletek kulturális attaséinak a mindennapi kézikönyve kellene, hogy legyen a sikeres országmarketing érdekében.

  Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük