A HUG második kínai nyelvű számának bemutatója

A Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány 2019. december 2-án mutatta be geopolitikai magazinjának második kínai nyelvű különszámát a Bölcs Várban.

A HUG (Hungarian Geopolitics) különkiadása azzal a céllal jött létre, hogy az elmúlt másfél-két év kutatási eredményeiből válogatva nyújtson képet a kínai közönségnek arról, hogy hogyan látják a magyar és nemzetközi szerzők Magyarország, illetve Közép-Kelet-Európa Kínával való kapcsolatát, ezzel is elősegítve a két ország és a régió közötti együttműködést. Az egyedülálló kiadvány időzítése különösen jelentős, hiszen Magyarország és a Kínai Népköztársaság idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulóját.

Az esemény színvonalát emelte, hogy Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete tartott köszöntő beszédet. A nagykövet a világ átalakulásáról és arról beszélt, hogy az államoknak olyan súlyos döntéseket kell meghozniuk, mint hogy a nyitást, az együttműködést, vagy a szembenállást választják-e ebben a változó környezetben. Véleménye szerint a nemzetközi rendszer a multilateralizmus irányába mozdul el, melyben csak azok az országok lehetnek sikeresek, melyek megfelelőképp nyitnak és eközben megőrzik értékeiket. Azok az országok azonban, melyek elzárkóznak a közös együttműködéstől és csak saját hatalmukat kívánják növelni, nem fognak sikerre jutni.

A nagykövet nem ment el szó nélkül amellett, hogy az átalakuló világrend új gondolkodásmódot hívott életre. Xi Jinping az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezés (BRI) bejelentésekor kifejtette, hogy Kínának a háború helyett a békét, a szegénység helyett a fejlődést, a szembenállás helyett az együttműködést, az egyéni sikerek helyett pedig a közös sikereket kell választania. A nagykövet szerint azonban a BRI egy olyan harmonikus zene, melyben nemcsak Kína, hanem sok ország hallatja közösen a hangját. Magyarország és Kína baráti kapcsolatára áttérve Duan Jielong azok sokszínűségét idézte fel, külön kiemelve a kétoldalú kereskedelem (7,63 milliárd USD) és az országba irányuló kínai tőkebefektetés (5 milliárd USD) volumenét. Zárógondolataiban köszönetét fejezti ki a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítványnak azért, hogy ilyen erőt képvisel a két ország kapcsolatában, és hogy megismerteti a kínai közönséget a kelet-közép-európai térség geopolitikájával.

Ezt követően Csizmadia Norbert, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kuratóriumi elnöke mutatta be a HUG második kínai nyelvű különszámát, melynek tartalma a kínai igényekre reflektálva került összeállításra. Csizmadia Norbert elmondta, hogy a tanácsot megfogadva számos olyan cikk került a különkiadásba, melyek a közép-kelet-európai országok geopolitikai struktúráját, a térség Európa jövőjében játszott szerepét és a multipoláris világban betöltött helyét, a 16+1 együttműködést, a BRI által Magyarország és a V4 országok számára nyújtott lehetőségeket, valamint az Eurázsiát átszelő vasúti szállítást tárgyalja.

Büszkén elevenítette fel, hogy Magyarország az elsők között csatlakozott az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéshez, hogy a Bank of China országunkban hozott létre regionális központot, hogy Budapestet öt kínai várossal köti össze közvetlen légi járat, és hogy a Bölcs Vár számos kiemelkedő eseménynek adott otthont. Az épületben került megrendezésre például a Pre Sanghai Forum és a 16+1 Jegybankelnöki Csúcstalálkozó, a Fudan Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank közös MBA programjának bejelentése, valamint az Eurázsia Fórum. Végezetül reményét fejezte ki abban, hogy a kiadvány, mely Sanghajban, a „Belt and Road Initiative & Global Governance” nemzetközi fórumon már bemutatásra került, hozzájárul majd a BRI szellemiségének megteremtéséhez, egymás jobb megértéséhez és a magyar-kínai kapcsolatok további fejlesztéséhez.

Az eseményt Li Zhen, az Európai Egy Öv Egy Út Egyesület elnökének beszéde zárta, aki a különszám kínai nyelvű fordítását végezte. Véleménye szerint a kínai-közép-kelet-európai együttműködés új korszakba lépett, melynek Magyarország az élvonalában van. Az Orbán-kormány keleti nyitás politikája nyitott, stratégiailag pragmatikus gondolkodásról árulkodik, mely összhangban áll az Egy Övezet, Egy Út kezdeményezéssel. Li Zhen kihangsúlyozta, hogy egyedülálló kínai nyelvű kiadványaival a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány pozitív hatással van a kormány Kína-politikájára, ahogy a kínai-magyar csereprogramok előmozdításához is hozzájárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: