Létrejött a Belt&Road Center Budapesten

A Pallas Athéné Alapítványok által életre hívott Belt & Road Központ a kínai Egy övezet egy út kezdeményezésen belül zajló kutatásoknak, tudományos együttműködéseknek, egyetemek közötti kapcsolatépítésnek és az oktatók, illetve hallgatók cseréjének koordinációját végzi a közép- és kelet-európai régióban.

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány által megalapított Belt & Road Központ a régió országaiban zajló – az Egy övezet Egy út programhoz kapcsolódó – tudományos tevékenységek koordinálását végzi majd, illetve a projekttel kapcsolatos kutatásokat és információkat gyűjti össze és publikálja. A cél egy olyan szakmai hálózat létrehozása, amely a közép-kelet európai térségben fellelhető információkat gyűjti össze és rendszerezi, maga is tartalmakat állít elő, és kapcsolatot tart Kelet-Ázsia releváns szakmai intézményeivel és egyetemeivel.

A Központ tudományos és szakmai munkáját a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány és Kutatóintézete irányítja, míg az egyetemek közti kapcsolattartást, valamint az oktatók és hallgatók cseréjét a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány és a Neumann János Egyetem koordinálja.

A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet tagja a Kínai Társadalomtudományi Akadémia által összefogott közép-kelet-európai kutatóintézetekből álló „16+1 Think-Tank” hálózatnak, továbbá tudományos munkájának elismeréseként Euro-Sina Economic Research Awardban részesült az év elején.

A kínai vezetés 2013-ban hirdette meg az Egy övezet Egy út programját, amely az egykori Selyemút menti országok kapcsolatait igyekszik erősíteni, növelni a kereskedelmüket többek között infrastrukturális fejlesztések által. A közép-kelet európai régió az Új Selyemút egy végpontja – itt érnek el a Kínából induló hálózatok Európába, a régió fontossága tehát megköveteli a kezdeményezéssel kapcsolatos tudományos együttműködések összehangolását is.

További információt a központ weboldalán olvasható a www.beltandroadcenter.org címen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: