Megjelent Európa első, kínai nyelvű geopolitikai kiadványa – a HUG különszáma

November 21-én, a Pallas Alapítványok Oktatási Központjában került bemutatásra a PAGEO kutatóintézete folyóiratának, a HUG-nak (Hungarian Geopolitics) a kínai nyelvű különszáma, amely a régióban és Európában is egyedülálló – ugyanis ez az első kínai nyelvű – de nem kínaiak által készített geopolitikai magazin.

A bemutatón beszédet mondott Csizmadia Norbert, az alapítvány kuratóriumának elnöke, aki röviden bemutatta a 2016 márciusában indult magazint, mely mára az ország vezető geopolitikai, geostratégiai témájú, tudományos ismeretterjesztő folyóiratává vált, amit 132 országban olvasnak világszerte. A kínai nyelvű különszám – mely az eddig megjelent 6 korábbi szám cikkeiből készített válogatás – egyedülálló az országban és a régióban, ugyanis ez az első, nem kínaiak által készített, kínai nyelvű geopolitikai témájú kiadvány.

A megjelentetés időzítésével kapcsolatosan elmondta, hogy az Egy övezet, egy út kezdeményezés a 21. század legfontosabb geopolitikai kezdeményezése, egyben a világ legjelentősebb infrastrukturális beruházása, amin belül a közép-kelet-európai régió igen felértékelődött. Ehhez kapcsolódóan pedig november 27-én, Budapesten kerül megrendezésre a régió 16 országának és Kínának (16+1) csúcstalálkozója, így a HUG segítségével az ideérkező kínai vendégek betekintést nyerhetnek, hogy a magyar kutatók hogyan látják az országot, a magyar-kínai kapcsolat alakulását, és az Egy övezet, egy út kezdeményezést.

Ezt követően Zhou Xinjian, a magyarországi Kínai Nagykövetség követségi tanácsosa előadásában a magyarországi-kínai kapcsolatok alakulásáról beszélt, elsősorban a gazdasági dimenzióra fókuszálva. Elmondta, hogy tavaly a két ország egymással folytatott kereskedelmi volumenének értéke 8,8 milliárd dollár volt, idén pedig ez az összeg elérheti a 10 milliárdot is. A közép-kelet-európai régióban a legtöbb kínai befektetés ugyanis Magyarországra érkezik, és a 27-i csúcstalálkozótól a befektetések további fokozódását várja. Zhou beszédében elmondta, hogy a PAGEO kiemelkedő munkát folytat az Egy övezet, egy út kezdeményezés kutatása terén, a kínai HUG segítségével pedig még több kínai kutató értheti meg, hogy Magyarország hogyan látja Kína szerepét a világban.

A harmadik előadó Horváth Levente, a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának főosztályvezetője volt, aki röviden áttekintette a kínai-magyar kapcsolatok történetét a 18. század végétől napjainkig, majd beszélt a 2010-ben meghirdetett keleti nyitásról, ami óta folyamatosan zajlanak a magas szintű politikai találkozók a térség szereplői között. A főosztályvezető arra is kitért, hogy a magyar-kínai kapcsolatoknak nem csak gazdasági oldala van, hanem többek között oktatási együttműködésről, illetve tudományos kapcsolatokról is beszélhetünk, amire jó példa a HUG kínai száma.

Horváth Levente, Csizmadia Norbert, Bendarzsevszkij Anton és Eszterhai Viktor a HUG kínai különszámának a bemutatóján.

A rendezvény zárásaként Eszterhai Viktor, a PAGEO vezető Kína kutatója foglalta össze az intézetben folyó munkát, valamint a Kínával való együttműködést. Elmondta, hogy a kutatóintézet munkája során alapvetően két kérdésre fókuszál: egyrészt az Egy övezet, egy út kezdeményezésre, amire úgy tekint, mint átalakuló nemzetközi politikai rendszerre. Ezzel kapcsolatosan az intézet arra keresi a választ, hogy mi ebben Magyarország szerepe, lehetősége. Másrészt az ismeretterjesztés is az intézmény célja, hiszen egy hazánkban még kevéssé ismert, új területről van szó. Ebben pedig kiváló eszköz a HUG magazin is. Eszterhai kiemelte azt is, hogy a PAGEO nem csak kutatja a témát, hanem egyre kiterjedtebb kapcsolati hálóján keresztül igyekszik formálni is a kutatási együttműködéseket.

A HUG eddigi számai megtekinthetők itt, a kínai különszám pedig a PAGEO által létrehozott Belt and Road Center honlapján érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: