Új világrend – PAGEO konferencia a globális geopolitikai változásokról, 2017. november 29-én, Budapesten

A 21. század új geopolitikai viszonyokat teremtett: a 20. század utolsó évtizedében kialakult, az Egyesült Államok által minden globális szinten dominált egypólusú világ egyre inkább megkérdőjeleződni látszik. Az utóbbi évtizedekben ugyanis egyre több új globális hatalom emelkedett fel – vagy került vissza újra a globális politika alakítói közé. A rendkívüli sebességgel fejlődő Kína és India, az ASEAN-országok, a nagy összeomlás után újra felemelkedő Oroszország, és Brazília – mind követelnek maguknak egy szeletet a világpolitika meghatározásának tortájából, mind részt vesznek a világpolitikai hatalmi játszmákban. A legtöbbjük megkérdőjelezi a fennálló nemzetközi intézményi struktúrákat, melyek egyrészt az Egyesült Államok dominanciájára épülnek, másrészt pedig sok esetben nem adnak megfelelő döntéshozatali erőt a feltörekvő nagyhatalmak számára.

A most megrendezésre kerülő konferencia a következő kérdésekre keres választ: vajon még mindig egy egypólusú világról beszélhetünk? Talán egy újabb kétpólusú világrend küszöbén állunk (új résztvevőkkel), vagy egy multipoláris világrend létrejöttének lehetünk szemtanúi? Vajon a feltörekvő országok elfogadják majd a meglévő struktúrákat, vagy elkerülhetetlenné válik a rendszer teljes megreformálása?

A konferencia három fő szekcióra tagolódik, melyek a következők:

  1. A nemzetközi intézmények szerepe
  2. Kína és a feltörekvő Ázsia
  3. Az Európai Unió szerepe a változó világrendben.

A nemzetközi előadók részvételével megrendezett konferencia nyelve angol, hivatalos programja itt található (angol nyelven):

http://www.geopolitika.hu/wp-content/uploads/2017/11/Conference-program.pdf

A konferencián való részvétel ingyenes, regisztrálni itt lehet legkésőbb november 26-ig: https://goo.gl/forms/KgPvnrc7RLdR041H3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: