Magyarországra érkezik Parag Khanna

2017. március 16-án a PAGEO meghívásával a Corvinus Egyetemen 17:20-kor tart előadást Parag Khanna, globális stratéga, világutazó, bestseller szerző, akit az Esquire magazin „a 21. század 75 legbefolyásosabb emberei” közé választott. Az előadás címe: “Connectography: Mapping the Future of Civilizations”.

Az 1977-ben született, Indiai származású Khanna az amerikai Georgetown Egyetemen végzett, nemzetközi kapcsolatok szakon. Doktori fokozatát a London School of Economics-on szerezte, szintén nemzetközi kapcsolatok diszciplínában. Dolgozott a New York-i Council on Foreign Relations, valamint a genfi World Economic Forum kutatójaként. 2007-ben Irakban és Afganisztánban dolgozott az amerikai fegyveres erők geopolitikai tanácsadójaként, valamint részt vett Barack Obama kampányában külpolitikai tanácsadóként. Jelenleg a New America Foundation – egy technológiával és annak szakpolitikai hasznosításával foglalkozó think tank – vezető kutatója, valamint a Szingapúri Nemzeti Egyetem Lee Kuan Yew Közpolitikai Iskolájának adjunktusa. Feleségével és két gyermekével Szingapúrban élnek.

Connectography

connectography

A globalizáció megállíthatatlanul robog előre, és az ennek hatására egyre szorosabbra fonódó kapcsolati hálók, infrastrukturális, kereskedelmi, internetes, emberek-közötti, kereslet-kínálaton alapuló hálózatok és azok befolyásolása sokkal meghatározóbb elemei a hatalomnak, mint a hadseregek voltak egészen az előző századig. Átalakulnak a konfliktusok, a határok, és az érdekek érvényesítését meghatározó tényezők is. Connectography című könyvében Parag Khanna egy olyan világot mutat be, ahol minden mindennel szoros kapcsolatban áll, és a jelenleg ismert határok elvesztették jelentőségüket.

 Khanna szerint földrajzi atlaszokból és térképekről ismert politikai határok ideje végérvényesen leáldozott. Az újonnan kialakult, folyamatosan változó valóság pedig átrajzolja a konfliktusok természetét. Példának okáért Oroszország nem azért annektálta Krímet, mert a régi szovjet területi határokat akarja visszaállítani, és Kína sem csupán területi expanziós céllal ragaszkodik a Dél-kínai-tengeren a kilenc-pontos vonalához, hanem azért, hogy az ott húzódó infrastruktúra és energiaforrások felett befolyást szerezzen.

Könyvében olvashatunk többek között arról is, hogy a technológia és innovációk a hiper-globalizáció felé hajtják a világot, melyet a háborúk is legfeljebb csak lassítani tudnak. Ugyan 9/11, a 2006-os WTO Dohai forduló kudarca és legutóbb a 2008-as pénzügyi-gazdasági válság nyomán is sokan temették a globalizációt, Khanna szerint éppen annak aranykorát éljük. Napjainkban az összekapcsoltság a kulcs, amit az egyre fejlettebb infrastrukturális rendszerek tesznek lehetővé. Ennek következtében nem a terület birtoklása, hanem az ott található erőforrások, vagy éppen út- és gázvezeték-hálózatok használata az, ami igazán számít. Az összekapcsolódás a versenynek is kedvez: a termelők és a munkaerő is szabadabban áramolhat, ami a piac szabályai szerint hosszú távon a bérek, termelési költségek, a szabályozás illetve a színvonal kiegyenlítődéséhez is vezet, amely az elmaradott régiók számára jelent felzárkózási lehetőséget.

Parag Khanna külön részt szentel Kínának és az Új Selyemútnak, amellyel az ázsiai óriás a régi kereskedelmi útvonalakat igyekszik feleleveníteni és újak létesítésével a hálózatot bővíteni, kereskedelmi kapcsolatainak kiterjesztése érdekében. A szerző szerint Kína így építi birodalmát.

A könyvről bővebben a HUG 4. számában olvashat

Parag Khanna előadásában tehát olyan, a jelenünket egyre inkább befolyásoló tendenciákról, folyamatokról lesz szó, mint az új fegyverkezési verseny, a nemzetállamok korának vége, a városok és birodalmak felemelkedése, vagy a migrációs kihívások.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációkat az events@pageobudapest.hu címre várjuk! A rendezvény a Corvinus Egyetem “E” épületében, a IV. számú előadóban lesz megtartva.

A rendezvény plakátja itt megtekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: