PAGEO – Policy Brief I. – Dél-Kínai Tenger

2016. július 12-én a hágai Állandó Választottbíróság ítéletet hirdetett a dél-kínai-tengeri szigetek ügyében folyó Fülöp-szigetek–Kína perben, a döntés pedig egyértelműen az előbbinek kedvezett. A 2013-ban kezdődött jogi eljárást a Fülöp-szigetek kezdeményezte Kínával szemben, mondván, hogy Peking Dél-kínai-tengert érintő túlzó területi követelései a nemzetközi joggal nincsenek összhangban. Kína a kezdetektől nem ismerte el a bíróság joghatóságát, ezért az eljárásban sem vett részt és máig kitart amellett, hogy történelmi jogokra hivatkozva a térség vitathatatlanul az ország része. A precedens értékű ítélet hosszú távú globális nemzetközi jogi és politikai következményei ma még csupán sejthetők, de a Nyugat és Kína kapcsolatrendszerét döntő próbatétel elé állítja.

PAGEO – Policy Brief 01 – Dél-kínai-tenger

3 thoughts on “PAGEO – Policy Brief I. – Dél-Kínai Tenger

  • augusztus 31, 2016 at 9:40 de.
    Permalink

    Tisztelt Pageo!

    A kép csak érintőlegesen kapcsolódik a témához. Azon ugyanis leselejtezett és/vagy bontásra váró hadihajók láthatóak. Ez ugyanúgy látszik a hatvanas, hetvenes évekre jellemző szögletes, kiszögellésekkel teli felépítményeken, vagy az oldalszámok hiányán, illetve a civil motorcsónak közelségén.

    A hátsó egy Type051 Luda III osztályú rombolónak tűnik, a hetvenes-nyolcvanas években épült osztály többségét 2014-ig kivonták, mára egy-két darab áll csak szolgálatban. Az első egy Type053 Jianghu osztályú fregattnak, melyek többsége szintén nem áll már szolgálatban.

    Reply
  • szeptember 2, 2016 at 9:19 de.
    Permalink

    Tisztelt Netuddgi,

    Köszönjük szépen a konstruktív és részletes hozzászólását! Bízunk benne, hogy az elemzés tartalmi részében nem talált kivetnivalókat.
    A kép lehet, hogy valóban nem a legszerencsésebb illusztráció, de nagyon nehéz volt találnunk a térségben készült olyan képet, amelyen Kína és haditengerészete volt látható. A jövőben igyekszünk majd pontosabb illusztrációkat keresni a lehetőségekhez mértan.

    Üdvözlettel,
    Bendarzsevszkij Anton

    Reply
  • szeptember 2, 2016 at 10:21 du.
    Permalink

    Először is nagyon köszönöm, hogy ilyen magas szintről válaszoltak igazgató úr!

    Ha már feltette a kérdést a cikk kiváló, bár lenne néhány kisebb észrevételem.

    A CVBG-t azaz carrier battle groupot, nem anyahajó köteléknek, hanem repülőgép hordozó harccsoportnak nevezik és a Dong Feng-21D csak alkalmazásának módjában különleges lévén felszíni kötelékek elleni ballisztikus rakéta, bár az amerikai szakirodalom szereti aszimmetrikus válaszként emlegetni. És ha már DF-21D a CNAS-en kívül is számtalan forrás foglalkozik vele.

    De ezek mind apró, az amúgy kitűnő cikk tartalmát nem érintő javaslatok.

    Mint azt azonban Ön is nyilván tudja a jog, különösen a nemzetközi jog, csak annyit ér amennyit érvényesíteni tudnak belőle. Sok sikert kívánok bárkinek, ideértve az Egyyesült Államokat is, hogy megpróbáljon érvényt szerezni az érintett területen, az amúgy általa el nem ismert Hágai bíróság akaratának.

    Egyébirát a Jane’s en kívül számtalan forrás foglalkozott a “szigetekkel” egy ezt ábrázoló kép talán szerencsésebb lett volna.szerencsésebb lett volna.

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: