Az amerikai-vietnami gazdasági kapcsolatok fejlődése

A hidegháború befejezését követően a vietnami külpolitika nagy hangsúlyt fektetett az egykori ellenfelekkel való kapcsolatok rendezésére. Miután Kínával sikerült kiegyezni, geopolitikai okoknál fogva az Egyesült Államokkal való kapcsolatfelvétel sem tűrt halasztást.

Azt követően, hogy Vietnam hajlandó volt eleget tenni az amerikai követeléseknek a háborúban elesett katonák maradványainak felkutatását illetően, 1994-ben az USA feloldotta a kereskedelmi embargót. Vietnam 1995-ben csatlakozott az ASEAN-hoz, az Egyesült Államokkal pedig 2000-ben egy kereskedelmi, majd egy évvel később szabadkereskedelmi egyezményt kötött. A délkelet-ázsiai ország 2006-ban csatlakozott az APEC-hez, majd 2007-ben a WTO-hoz, ami újabb lendületet adott az USA-val való kapcsolatok fejlődésének. Az amerikai-vietnami kereskedelmi és befektetési keret megállapodás (2007) tovább javította a két ország együttműködését. A gazdasági kapcsolatok bővülése az Obama kormányzat alatt tovább folytatódott, 2013-ban megkötötték a teljes körű partnerségi egyezményt, 2016-ban pedig Washington a fegyverzet eladási embargót is feloldotta. 2016-ra Vietnam az USA leggyorsabban növekvő exportpiacává vált. Noha a Trump kormányzat hivatalba lépése után a TPP kudarca hátrányosan érintette Vietnamot, a jövőben a két ország bilaterális viszonyának kiteljesedése várható, hiszen a kínai befolyást ellensúlyozandó a Vietnammal való együttműködés az USA alapvető érdeke.

 

Forrás: MARTIN, Michael F.: U.S.-Vietnam Economic and Trade Relations: Issues for the 114th Congress. May 2, 2016 28. https://fas.org/sgp/crs/row/R41550.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: