XII. Iszlám Gazdasági Világfórum

2016. augusztus 2-án nyitotta meg Joko “Jokowi” Widodo, Indonézia elnöke a tizenkettedjére megrendezésre kerülő Iszlám Gazdasági Világfórumot. Idén a növekedés decentralizálása és a jövő vállalkozásainak megerősítése állt a kétnapos program középpontjában. A rendezvény lehetőséget kínál a muszlim országok vezetőinek tapasztalatok cseréjére és együttműködésük szorosabbra fűzésére, amely segíti gazdaságuk növekedését, de a terrorizmussal szembeni fellépésben is elengedhetetlen.

Az Iszlám gazdaság

Az iszlám gazdaság nehezen meghatározható fogalom, de lényegében magába foglal minden üzleti és pénzügyi tevékenységet, amelyet a saría elfogad – ezeket nevezzük sukuk-nak. Ennek például hitelezésben van jelentősége, a saría tiltja a kamat számítását illetve mindkét fél biztonságát garantálja, hogy a hitelező a létrejövő projekt bevételeiből részesül (kamat helyett). Ennek köszönhetően nem áll érdekében olyan tervhez hitelt nyújtani, melyet nem tart esélyesnek a sikerre.

Így hát nagyon vonzó a muszlimok számára, de másoknak is alternatívát kínál.[i] Egy gyorsan bővülő, folyamatosan formálódó és rugalmas rendszerről beszélhetünk, amiben azonban több ország vagy szervezet is igyekszik standarddé válni.

Iszlám gazdasági Világfórum

Első alkalommal 2005-ben került megrendezésre az Iszlám Gazdasági Világfórum (World Islamic Economic Forum WIEF) – akkor négyszáz résztvevő jelenlétével, ez a szám azonban 2016-ra már négyezer regisztrált vendégre növekedett. A szervező a WIEF Alapítvány, egy Kuala Lumpur központú nonprofit szervezet. Korábban Malajziában, Pakisztánban, Kuvaitban, Kazahsztánban, Londonban és Dubai-ban is megrendezésre került, Jakarta is második alkalommal szervezi.

A fórum jelentőségét a minden évben megjelenő ország- és vállalatvezetők adják, de a kis- és középvállalkozások számára is fontos platform, jó lehetőségeket kínál a kapcsolatépítésre a muszlim világban. A rendezvény célja az aktuális problémák megvitatása és az üzleten keresztül hidak létesítése országok és kultúrák között.

A nők az iszlám gazdaságban is egyre több lehetőséghez jutnak, a WIEF pedig remek alkalmat kínál a muszlim vállalkozó nők számára a kapcsolatépítésre és tapasztalatcserére. Az idei év előadóinak negyede nő volt, nagy részük indonéz, de képviselte magát Olaszország, Kenya és Svédország mellett számos más muszlim és nem-muszlim ország is.

Több előadás és vita is foglalkozott a nők szerepével, de a fórum egyik vezérfonala – a kisvállalkozások kérdése szintén fontos ilyen szempontból, ezek 60%-át világszinten női vállalkozók birtokolják. Több kutatás bizonyította már a nők gazdasági szerepvállalásának pozitív hatásait, az Ázsiai Fejlesztési Bank előrejelzései szerint a genderszakadék felszámolása a munkaerőpiacon 70%-kal növelheti meg az egy főre jutó GDP-t a térségben, a következő hatvan évben.[ii]

A XII. Világfórum

2016. augusztus 2-án nyitotta meg Joko „Jokowi” Widodo, Indonézia elnöke a tizenkettedjére megrendezésre kerülő Iszlám Gazdasági Világfórumot. Idén a növekedés decentralizálása és a jövő vállalkozásainak megerősítése adták a rendezvény vezérfonalát. Indonézia öt prioritást emelt ki – hatalmas infrastruktúra fejlesztési igényeit, az iszlám bank- és pénzügyi rendszert, a halal turizmust, az iszlám divatipart és kis- és közepes vállalatokat. Utóbbiak szerepének megnövelése az országok gazdasági növekedésében különösen fontos lenne, el kell tolni a hangsúly a nagy multivállalatokról, amelyek érdemben csak az ország nagyon kis százalékát képesek képviselni.

„Világunk korábban soha nem látott eredményeket ér el a mesterséges intelligencia vagy a génmódosítás területén, míg ugyanakkor jelen van a nagy mértékű bizonytalanság, egyenlőtlenség és biztonsági fenyegetettség, amely veszélyezteti az egész földet és visszaveti a törékeny gazdasági helyreállást.”

Mondta megnyitó beszédében az elnök, a muszlim népek összefogásának fontosságát hangsúlyozva.

Jokowi a fiatalok nehézségeiről is beszélt, például a munkanélküliségről, Indonéziában ugyanis nagy problémát jelent, hogy a dolgozókorba lépő generáció nem tud elhelyezkedni. Ennek megoldásához a gazdasági fejlődés tempóját sokszorosára kéne emelni. A jelenség azért is különösen fontos, mert a muszlimok medián életkora csak huszonhárom év, míg a nem-muszlimoké harminc év.[iii] Így míg nagy odafigyelést igényel ez a csoport, hatalmas lehetőségeket is rejt magában. A muszlim népesség növekedése egyben az iszlám gazdaság bővülését is jelenti.

Az idei fórum mind a rendező Jakarta, mind pedig a résztvevők megoszlása miatt is főleg a délkelet-ázsiai régióra összpontosította figyelmét. A négyezerkétszáz megjelent hetvenhárom országból érkezett, de az indonézek mégis hatvanhárom százalékot tettek ki, míg a malájok huszonnégyet. Indonézia hatalmas lakosságával a korábbi években is fajsúlyos szerepet kapott a fórumokon.

A világfórum eredményei

A rendezvény tizenegy megállapodás aláírását hozta, mintegy 900 millió dollár értékben, ezek ingatlanok, kórházi létesítmények, halal ipar, franchise ipar, iszlám pénzügy és piacgazdaság területéhez kapcsolódnak.[iv]

A fórum lehetőséget kínál az arra ellátogató országvezetők találkozására is, Jokowi is több kétoldalú találkozót szervezett meg. Najib Razak maláj miniszterelnök augusztus 1-én találkozott az indonéz elnökkel. A találkozásnak a két ország közötti Sulawesi-tenger körüli viták megoldásában volt jelentősége, azonban valódi áttörést most sem tudtak elérni.[v]

Srí Lanka miniszterelnökével – Ranil Wickremesinghe-vel szintén augusztus 1-én találkozott az elnök, hogy biztonságpolitikai és gazdasági témákban egyeztessenek. A találkozó egyik sarokköve a terrorizmus elleni küzdelem volt, amelyben Srí Lanka példaképként tekint Indonéziára, ami a legnagyobb népességű muszlim többségű országként képes fenntartani a hozzávetőleges békét és toleráns légkört.[vi]

Katar és Jordánia vezetőivel augusztus 2-án került sor a találkozóra, Katart gazdasági- és kereskedelmi minisztere képviselte, aki kifejezte szándékát további befektetések létrehozására – részben Indonézia tizenkét gazdasági reform csomagjának hatásaként. Az ország jelenleg a telekommunikációs-, a bank- és az értékesítés szektoraiban van jelen Indonéziában, most más területekben is érdekeltté váltak.

Jordánia miniszterelnökével való találkozás során a két ország vezetése kifejezte abbéli szándékát, hogy a terrorizmussal szembeni fellépésben is együttműködjenek. A jordán fél is kiemelte Indonézia szerepét a mérsékelt iszlám terjesztésében és a terrorizmus visszaszorításában.[vii]

A világfórum idén sem kapott nagy visszhangot a nyugati sajtóban, pedig jelentősége csak úgy mint a résztvevők száma egyre nő. Az iszlám gazdaság nem csak a muszlim népesség növekedésének köszönhetően bővül rohamosan, a nem-muszlimok számára is alternatívát és lehetőségeket nyújt. Az évente megtartott rendezvény rendkívüli alkalmat kínál a világ országainak együttműködésük elmélyítésére és a közös kihívásaikkal való megbirkózáshoz.

Felhasznált források

Ayomi Amindoni: Jakarta hosts 12th World Islamic Economic Forum In: The Jakarta Post http://www.thejakartapost.com/news/2016/08/02/jakarta-hosts-12th-world-islamic-economic-forum.html 2016. augusztus 2.

LOKMAN MANSOR: 12th WIEF sets new record, says Tun Musa In: New Straits Times Online http://www.nst.com.my/news/2016/08/163014/12th-wief-sets-new-record-says-tun-musa 2016. augusztus 4.

Sonya Michaella: Jokowi to Meet World Leaders at WIEF In: Metronews http://en.metrotvnews.com/read/2016/07/28/561601/jokowi-to-meet-world-leaders-at-wief    2016. július 28.

Prashanth Parameswaran: Indonesia, Malaysia to Boost Ties with Najib Visit In: The Diplomat http://thediplomat.com/2016/08/indonesia-malaysia-to-boost-ties-with-najib-visit/ 2016. augusztus 1.

Prashanth Parameswaran: Indonesia, Malaysia Pledge to Solve Maritime Dispute (Again) In: The Diplomat http://thediplomat.com/2016/08/indonesia-malaysia-pledge-to-solve-maritime-dispute-again/ 2016. augusztus 3.

Why Southeast Asia Is the Undisputed King of Islamic Finance  In: Stratfor https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/why-southeast-asia-undisputed-king-islamic-finance?id=be1ddd5371&uuid=5f0a0edc-6a88-4919-856c-c9275ca3e84b 2016. augusztus 5.

12th World Islamic Economic Forum in Jakarta set to Accelerate Women’s leadership in SMEs In: Yahoo Finance http://finance.yahoo.com/news/12th-world-islamic-economic-forum-010000221.html 2016. július 30.

Official Dinner Ends World Islamic Economic Forum, Jokowi Invites Delegates to Visit Indonesia  http://jakartaglobe.beritasatu.com/foreign-affairs-news/official-dinner-ends-world-islamic-economic-forum-jokowi-invites-delegates-visit-indonesia/

Eko Prasetyo: World Islamic Economic Forum: Malaysia, Qatar, Jordan to Increase Investment In: Jakarta Globe http://jakartaglobe.beritasatu.com/business/world-islamic-economic-forum-malaysia-qatar-jordan-increase-investment/ 2016. augusztus 4.

Ayomi Amindoni: Indonesia to assist Sri Lanka in combating radicalism, extremism, terrorism http://www.thejakartapost.com/news/2016/08/03/indonesia-to-assist-sri-lanka-in-combating-radicalism-extremism-terrorism.html?fb_comment_id=1456904374335914_1456934227666262#f281d99bfb9a888 2016. augusztus 3.

http://wief.org/forum/12/

Szerző: Maráczi Fanni

[i] Why Southeast Asia Is the Undisputed King of Islamic Finance  In: Stratfor https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/why-southeast-asia-undisputed-king-islamic-finance?id=be1ddd5371&uuid=5f0a0edc-6a88-4919-856c-c9275ca3e84b 2016. augusztus 5.

[ii] 12th World Islamic Economic Forum in Jakarta set to Accelerate Women’s leadership in SMEs In: Yahoo Finance http://finance.yahoo.com/news/12th-world-islamic-economic-forum-010000221.html 2016. július 30.

[iii] Ayomi Amindoni: Jakarta hosts 12th World Islamic Economic Forum In: The Jakarta Post http://www.thejakartapost.com/news/2016/08/02/jakarta-hosts-12th-world-islamic-economic-forum.html 2016. augusztus 2.

[iv] LOKMAN MANSOR: 12th WIEF sets new record, says Tun Musa In: New Straits Times Online http://www.nst.com.my/news/2016/08/163014/12th-wief-sets-new-record-says-tun-musa 2016. augusztus 4.

[v] Prashanth Parameswaran: Indonesia, Malaysia Pledge to Solve Maritime Dispute (Again) In: The Diplomat http://thediplomat.com/2016/08/indonesia-malaysia-pledge-to-solve-maritime-dispute-again/ 2016. augusztus 3.

[vi] Ayomi Amindoni: Indonesia to assist Sri Lanka in combating radicalism, extremism, terrorism http://www.thejakartapost.com/news/2016/08/03/indonesia-to-assist-sri-lanka-in-combating-radicalism-extremism-terrorism.html?fb_comment_id=1456904374335914_1456934227666262#f281d99bfb9a888 2016. augusztus 3.

[vii] Eko Prasetyo: World Islamic Economic Forum: Malaysia, Qatar, Jordan to Increase Investment In: Jakarta Globe http://jakartaglobe.beritasatu.com/business/world-islamic-economic-forum-malaysia-qatar-jordan-increase-investment/ 2016. augusztus 4.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: