A PAIGEO-nál járt Kína legmagasabb szintű oktatási intézményének megbízottja

December 13-án irodánkban járt a Kínai Kommunista Párt Kormányzati Akadémiájának delegációja. A hat főt számláló csoport azért látogatott el más magyar stratégiai szempontból fontos intézmények mellett hozzánk is, hogy személyes ismeretséggel alapozhassák meg a szervezeteink közti együttműködést.

Ou Yaping, az Akadémia főtitkára elmondta, hogy Kína kiemelt partnerként tekint Magyarországra a kelet-közép európai régión belül és ennek megfelelően az Akadémia maga is fontosnak tartja a két állam közötti csereprogramokat és az általános információcserét.

Az európai államok Kínával való kapcsolatát illető kritikákról és véleményekről is szó esett, de a beszélgetés fókuszpontját egyértelműen a megoldási lehetőségekről való egyeztetés képezte, a kínai fél részéről a stabil támogató magatartás hatja át a kapcsolatot. Bár Magyarország kis ország, gazdasági szempontból nyitott és rugalmas, folyamatos változás jellemzi. Ebből az okból kifolyólag Kína számára megfelelő partner az európai kezdeményezésekben, miközben Magyarország számára is gyümölcsöző a keleti nyitásból adódó egyre kiterjedtebbé váló kapcsolati tőke.

Az Akadémia közvetlenül a Kínai Népköztársaság Államtanácsa alá tartozik, kifejezetten a közép és felsőbb szinteken dolgozó hivatalnokok képzésével foglalkozik. Az intézmény korábbi Kínai Nemzeti Közigazgatási Iskola átalakulásával jött létre 2010-ben, több intézmény összeolvadásával, az hivatalnokképzés mellett alapítványi, illetve think tank funkciót is ellát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: