Magyarok a Selyemúton kiállítás nyílt az Ybl Budai Kreatív Házban

Megnyílt a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár Keleti Gyűjteménye közös rendezésében megvalósuló Magyarok a Selyemúton című kiállítás, amelynek szakmai partnere a Dunhuang Akadémia. A megnyitót nagy érdeklődés övezte, amelyre a tárlatnak otthon adó Ybl Budai Kreatív Házban került sor 2018. november 27-én 18 órától. Az MTA Könyvtár részéről Monok István főigazgató úr köszöntötte a vendégeket, majd Luo Huaqing, a Dunhuang Akadémia igazgatóhelyettese mondott beszédet.

A Széchenyi-expedíció és Stein Aurél kutatásai Ázsia szívében

A Selyemút – Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal – nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontjául is szolgált. A Kr. e. 2. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban, de emellett eszmék, vallási tanok, művészeti stílusok, technológiák terjedésének és meghonosodásának színtere is volt. A kínai, az indiai, az iráni, valamint a klasszikus nyugati kultúra keveredett, és hatott így egymásra a Selyemút mentén.

A hazájukat, lakhelyüket kényszerűségből elhagyó, sokszor menekülő népcsoportok mellett kézművesek, művészek, hittérítők, követek járták az oázisvárosok által összekötött útvonalat, s hozták magukkal kultúrájukat, nyelvüket, írásukat, vallásukat, vagy éppen technikai ismereteiket: így utazott a selyem- és a papírkészítés nyugat, az üveggyártás pedig Kína felé. Az így létrejött sajátos kultúra tárgyi emlékeinek és dokumentumainak feltárásában, valamint a terület földrajzi, kartográfiai, geológiai leírásában Magyarország is kivette részét a Széchenyi-Expedíció és Stein Aurél munkássága révén. Az Akadémia alapítójának idősebb fia, gróf Széchenyi Béla által vezetett expedíciónak (1877–1880) és Stein Aurélnak a Selyemút mentén folytatott több évtizedet felölelő régészeti és kartográfiai munkásságának akadt egy közös pontja: a dunhuangi Ezer Buddha barlangtemplomok.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvára Keleti Gyűjteményének kiállítása együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával, Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a kiállításra látogató vendégeket a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak úttörő szerepet.

A tárlat 2019. január 7-ig tekinthető meg, melyre a belépés díjtalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: