Az Egyesült Államok katonai támaszpontjai a Fülöp-szigeteken

A Fülöp-szigetek függetlenségét követően az 1947 márciusában aláírt Katonai Bázis Megállapodás lehetővé tette az USA-nak 23 katonai és haditengerészeti támaszpont 99-évig történő használatát. Ezek közül kiemelt stratégiai jelentőséggel bírt a Subic Bay haditengerészeti, valamint a Clark Field légi támaszpont. Miután 1991-ben a filippínó kongresszus elutasította a Barátsági, Együttműködési és Biztonsági Egyezményt, az USA a csapatok egy éven belül történő visszavonása mellett döntött. 1998 februárjában az amerikai és a filippínó kormány aláírta a Vendégerők Megállapodást, amely megteremtette a jogi kereteit a közös hadgyakorlatokra az országba érkező amerikai katonai alakulatok ideiglenes állomásozásának. De a szerződés csupán az amerikai erők ideiglenes állomásoztatásáról rendelkezik, állandó bázisok létesítésére nem ad felhatalmazást.

2014 áprilisában a két ország aláírta a Kiterjesztett Védelmi Együttműködési Megállapodást, ami valójában az 1951-es Kölcsönös Védelmi Egyezmény kiegészítésének tekinthető. A megállapodás lehetővé tette az amerikai csapatok számára, hogy 10 évre szólóan, rotációs alapon “a Fülöp-szigetek meghívására” egyes katonai létesítményeket használatba vegyenek.

Az USA eredetileg 8 bázis használatát kezdeményezte, végül a filippínó kormány 2016-ban 5 támaszpontot bocsátott az amerikaiak rendelkezésére, melyek a következők: Fort Magsaysay légibázis, Antonio Bautista légibázis, Basa légibázis, Mactan-Benito Ebuen légibázis, valamint a Lumbia légibázis. Egy évvel később a két kormány megállapodott abban, hogy az amerikaiak jelentős infrastrukturális fejlesztéseket fognak végrehajtani, az első körben kiválasztott 3 támaszponton (Basa, Bautista és Lumbia légibázisok). 2018 áprilisában meg is kezdődtek az építési munkálatok a Basa légibázison, amelyet hamarosan további fejlesztések követnek.

 

Felhasznált Irodalom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: