Pályázati Felhívás a Pallas Athéné Geopolitikai Doktori Programra

A Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskolája 2015 szeptemberében indította el a „Geopolitika, geoökonómia és politikai földrajz közép-európai perspektívából” című geopolitikai doktori programját a Pallas Athéné Alapítványokkal közösen. A most meghirdetésre kerülő program immár negyedik éve indul a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO), a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA), a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány (PADE) és a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány (PADMA) szervezésében, illetve támogatásával.

A Program célja, hogy multidiszciplináris megközelítéssel adjon válaszokat a XXI. század nemzetközi, geopolitikai kihívásaira Közép-Európa szemszögéből. A geopolitika, mint interdiszciplináris szakterület elsősorban a geográfia, a politikatudomány és a közgazdaságtan határterülete, ugyanakkor egy olyan elemzőrendszernek is tekinthető, amely a meghatározott földrajzi térben felmerülő kérdéseket komplex módon értelmezi, és a megoldására összetett választ képes szolgáltatni. A geopolitika ezért a gazdaságpolitika fontos dimenziója, amelynek szakmai tudományos feltárása, teljesítményének ösztönzése gazdaságstratégiai jelentőségű.

A téma neves nemzetközi és hazai kutatói járulnak hozzá hallgatóink elméleti és gyakorlati tudásának elmélyítéséhez. Az oktatás során a doktoranduszok alapos tudást szerezhetnek arról, hogy a világpolitikai érdekrendszerek hogyan befolyásolják a világgazdasági, a regionális gazdasági és a lokális folyamatokat, ugyanakkor azt is vizsgálják, hogy a gazdaságstratégiai célrendszerek milyen politikai következményekkel járhatnak globális, regionális vagy akár nemzetállami szinten. A felvételt nyert jelentkezők bepillantást nyerhetnek az egyes nagy kultúrák, valamint a nemzetállamok geopolitikai szerepébe, célkitűzéseibe, érték- és érdekrendszerébe is.

A képzésben foglalt főbb témakörök:

  • Geopolitika, geostratégia és geoökonómia
  • Politikai földrajz és gazdaságföldrajz
  • Természeti erőforrások szerepe a geostratégiában
  • Nemzetközi kapcsolatok modern elméletei
  • Academic writing
  • A monetáris döntések globális hatásai
  • Tudománymetria
  • A társadalomtudományok kvalitatív és kvantitatív módszerei
  • Globális kapcsolatok és a 21. századi új világrend
  • Politikai gazdaságtan fejlődése és globális pénzügyek
  • Az USA és a világ
  • Oroszország és a világ
  • Latin-Amerika a multipoláris geopolitikai világrendben
  • Határkérdések és regionalizmus

 

A Programba gyakorlatiasabb szemléletű kurzusokat is igyekeztünk beépíteni, ezeket a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi és közgazdasági területen jártas szakemberei tartják (Egyensúly és növekedés, illetve Éllovasból sereghajtó című előadássorozatok).

A Program küldetése, hogy segítségével a PhD fokozatot szerző fiatal kutatók olyan tudás birtokába kerüljenek, amely akár a magyarországi, akár a nemzetközi szakmai életben versenyképes. A Program kiemelt célja, hogy ne csak az egyetemi kutatásokat ösztönözze, hanem a hazai szakpolitikai döntéseket előkészítő elemző, alkalmazott kutató szakemberek utánpótlását is biztosítsa.

A Program során a Pécsi Tudományegyetem Földtudományok Doktori Iskola elismert professzorain kívül igyekeztünk e területen kiemelkedő elméleti tudással is rendelkező szakembereket is meginvitálni előadóként. A program különlegessége, hogy a magyar nyelvű előadásokon túl, a hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy különböző országok geopolitikai összefüggéseit is tanulmányozhassák, angol nyelven. Ehhez olyan kiemelkedő, neves külföldi egyetemen tanító, és a szakterületén világszerte elismert előadó fogadta el már a meghívásunkat és tartott prezentációt hallgatóinknak, mint pl. Athanasios Orphanides, Stefano Zamagni, Verónica Chahin, Paulo Roberto Feldmann, Su Change vagy David A. Jones.

A programban résztvevő hallgatók folyamatos előrehaladását témavezetők segítik, felügyelik és koordinálják. Közel nyolcvan témavezetővel állunk kapcsolatban, akik folyamatosan segítik a hallgatók kutatási tevékenységét és a tudományos életben történő részvételüket, nyomon követik a doktori értekezés előrehaladását, valamint ösztönzik a publikációs tevékenységet, konferenciarészvételt is. A hallgatókat témavezetőként egyéb, a földtudományokon kívüli, de a geopolitikai kötődésű témájukkal összefüggő szakterületek kiválóságai is támogatják.

A doktori képzésben résztvevő hallgatók kiemelt ösztöndíj elnyerésére kapnak lehetőséget, mely a nyújtott teljesítmény függvényében eltérő összegekben realizálódhat.

A program oktatóinak névsora, kurzusainak tematikája, illetve a különböző előadások prezentációinak gyűjteménye, az Alapítványok doktori program támogatására a hallgatóknak létrehozott honlapján (www.geophd.hu), melyet a hallgatók tanulmányainak átláthatósága és megkönnyítése érdekében indítottunk el.

A képzés pécsi és többségében budapesti helyszíneken kerül megrendezésre.

A felvételi rendről szóló tájékoztatás és a jelentkezési lap a PTE Földtudományok Doktori Iskolájának oldaláról is elérhető:
http://foldrajz.ttk.pte.hu/files/doktori-iskola/felvetelizoknek/tajekoztato_a_felveteli_rendjerol.pdf

A doktori képzéssel és a felvételivel kapcsolatos további információkért a phdkoord@gamma.ttk.pte.hu e‑mail címre írhatnak.

A jelentkezési határidő: 2018. május 25 23:59.

A felvételi elbeszélgetés várható dátuma: 2018. június vége – július eleje.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: