Az USA jövőbeli fejlesztési megarégiói

Az Egyesült Államok hosszú távú stratégiai programja, az America 2050 azonosítja a legfontosabb jövőbeli trendeket, és azokhoz kapcsolódóan fejlesztési prioritásokat fogalmaz meg.

A fejlesztések fókuszában az úgynevezett megarégiók állnak, melyeket a szereplők közös érdekei alapján határolták le, és amelyek a jövőbeli politikai döntéshozatali folyamat alapján képezik majd az elképzelések szerint. A felemelkedő megarégiók azonosítása segíti a közigazgatási határokon átívelő együttműködést, valamint az átfogó, komplex kihívások kezelését. Ezen a szinten könnyebb összehangolni a döntéshozást, hatékonyabban lehet hosszú távú tervezést megvalósítani. A munkaerő, információ és javak megnövekedett mobilitása a hálózatban működő városok között nagyobb együttműködést, rugalmasságot és innovációs kapacitást jelent ezekben a megarégiókban. Továbbá, a megarégiók megalkotása lehetőséget teremt a nagy szövetségi infrastrukturális és költségvetési rendszerek átalakítására, mint a jövőbeli fuvardíjak, a vasúti személyszállítás átszervezése, a lakás- és városfejlesztési szabályozás és a földpolitika. Ahogy a 20. század második felében az államközi autópálya-fejlesztések hozzájárultak a metropolisz-térségek növekedéséhez, úgy fognak a 21. században a nagysebességű vasútihálózat-fejlesztések hozzájárulni a megarégiók fejlődéséhez a stratégia szerint.

Forrás: Regional Plan Association, “America 2050: A Prospectus,” New York, September 2006. http://www.america2050.org/pdf/America2050prospectus.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: