Meghosszabbítva: január végéig látogatható a Magyarok a Selyemúton kiállítás

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél hosszabb ideig látogatható marad a Magyarok a Selyemúton című kiállítás. Az eredetileg kihirdetett január 7-i záróidőpont helyett január 31-ig megtekinthető az újjászületett Ybl Budai Kreatív Házban helyet kapó tárlat.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára Keleti Gyűjteménye és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO) kiállítása – együttműködve a kínai Dunhuang Akadémiával – Széchenyi Béla halálának 100. és Stein Aurél halálának 75. évfordulóján történeti fotók, valamint térképek, levelek, kéziratok, korabeli és modern kiadványok, filmek segítségével kalauzolja el a látogatót a felfedezések helyszíneire, köztük a terület leghíresebb művészeti emlékéhez, az Ezer Buddha barlangtemplomokhoz, melynek újkori felfedezésében e magyar utazók és tudósok játszottak jelentős szerepet.

A kiállítás megnyitójára ellátogatott Luo Huaqing, a Dunhuang Akadémia igazgatóhelyettese, aki elmondta, hogy mai modern városuk ősi történelmének rekonstruálásban nagy szerepet kapott a magyar felfedezők munkája. A kínai szempontból is nagyra értékelt Széchenyi-expedíció 1879 április végén érkezett meg a Góbi sivatag szélén elterülő Dunhuangba, ahol egyebek mellett a Mogao (más néven Mokao vagy Ezer buddha-barlangok) barlangszentélyekről és az ott talált páratlan művészeti alkotásokról részletes feljegyzéseket készítettek, felhívva a figyelmet azok állapotára, a rekonstrukció szükségességére. Ezzel nem csak a közelben élők számára hagyott hátra értékes információkat de egyúttal felkeltette a Kína iránt érdeklődő felfedezők, így többek között Stein Aurél figyelmét is.

A brit fennhatóság alatt kutató, magyar származású Stein Aurél és a hazai Selyemút-kutatás hagyományát megteremtő gróf Széchenyi Béla expedícióját bemutató gyűjtemény a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának Keleti Gyűjteménye; a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány (PAIGEO), a Dunhuang Akadémia és az Ybl Budai Kreatív Ház együttműködésével jött létre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: