A világ népességének ökológiai lábnyoma – infografika

One thought on “A világ népességének ökológiai lábnyoma – infografika

  • június 28, 2019 at 9:49 de.
    Permalink

    Tisztelt Geopolitika Csapat!

    Szeretnénk megjegyezni, hogy a Global Footprint Network által használt kifejezés nem a “túlfogyasztás napja”, hanem az “ökológiai túllövés” napja, ami magában foglalja a fogyasztást, a technikai hatékonyságot, és közvetve a népességet is, hiszen azért olyan alacsony (és egyre alacsonyabb) az egy főre jutó biokapacitás, mivel nagy a világnépesség (és egyre csak nő).

    Azt is érdemes hozzátenni, hogy az országok egy főre jutó ökolábnyomának a globális egy főre jutó biokapacitáshoz való hasonlítgatása több okból is hasztalan. Az egyik ok, hogy alapvetően nem az adott ország lakosságán múlik, hogy más országokban nő a népesség, ezért évről évre egyre kevesebb biokapacitás jut egy főre (bár ezen lehet segíteni, a fogamzásgátlás emberi jogának és a lányok oktatásának támogatása révén, pl. a Nemzetközi Fejlesztés keretein belül). A másik ok, hogy az ökoszisztémák épsége szempontjából alapvetően irreleváns a világátlag (kivéve a klímaváltozást, de annak esetén is azon múlik, hogy egy ország hozzájárul-e, hogy a saját biokapacitását túllépi-e a karbonlábnyoma révén).

    Az ökolábnyomot visszmenőleg 1961 óta számítják. Érdekesség, hogy ha az emberiség azóta valóban úgy élt volna, mint a magyarok (beleértve a gyermekek számát), akkor az emberiség már rég kilábalt volna a globális ökológiai válságból. A BOCS Alapítvány számításai szerint ebben az esetben már 4 fölött lenne a globáis egy főre jutó biokapacitás, amibe bőven beleférne a magyar egy főre jutó ökolábnyom (3,6 gha)

    A témáról bővebben: https://climenews.com/a-wwf-vakon-hibaztatja-a-magyarokat

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: