Bemutatták a PAGEO támogatásában megjelent könyvet Afrikáról

Szeptember 14-én, az MTA Humán Tudományok Kutatóházában került megrendezésre a Biedermann Zsuzsánna és Kiss Judit által szerkesztett Szubszaharai Afrika gazdasága a 21. században című könyv bemutatója. A PAGEO támogatásában megjelent mű születését egyrészt a déli nyitás politikája tette igen aktuálissá, másrészt hiánypótlónak számít az oktatás terén is, ugyanis a fekete kontinens jelenlegi gazdasági és társadalmi folyamatairól nem volt olyan friss, magyar nyelvű könyv, amit tanítási célokra is használni lehetne. A könyv az egyetemi hallgatók mellett a téma iránt érdeklődő laikusok, a kontinensen üzletelni kívánó gazdasági szereplők és a témában kutató szakemberek számára is izgalmas esettanulmányokat tartogat.

A bemutatót Bayer József, a Magyar Tudományos Akadémia Afrika Albizottságának elnöke nyitotta meg, aki röviden ismertette a könyv tartalmát, illetve az afrikai kontinens legfontosabb 21. századi társadalmi-gazdasági kérdéseit, felvillantva a hallgatóság számára azokat az izgalmas témákat, melyekkel a kötet foglalkozik. Például a kontinensen zajló demográfiai robbanás, az elmúlt évtizedek és napjaink gazdasági folyamatai és ezek fényében a jövőbeli kilátások, a multinacionális vállalatok szerepe, vagy a kontinensen megjelenő és egyre fontosabbá globális szereplők tevékenysége, mint Kína, vagy India.

A nyitóbeszéd után a kötet szerzőinek részvételével kerekasztal beszélgetés folyt, amit Búr Gábor – az ELTE Bölcsészettudományi Karának docense – moderált. A beszélgetés során a hallgatóság mélyebb betekintést nyerhetett a könyv egyes fejezeteibe, az esemény végén pedig a közönségnek is lehetősége volt kérdezni, reflektálni az elhangzottakra. Az érdeklődést jól mutatta, hogy élénk párbeszéd alakult ki a megjelentek között olyan témákban, mint az afrikai mezőgazdaság, vagy a kultúra szerepe a kontinens gazdasági és társadalmi életében, a fekete kontinens gazdasági szerepe és lehetősége a globális gazdasági rendszerben, vagy az aktuálpolitikai események – amerikai elnökválasztás, Brexit – hatásai Afrikára.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: