Parag Khanna: a városok nagyobb szerepet töltenek be, mint országok

A nagyhatalmak közötti hálózatoknak köszönhetően a XXI. században nem következhet be egy újabb világháború – ezt mondta Parag Khanna elismert globális stratéga. A bestseller szerző budapesti előadásán hangsúlyozta, hogy a geopolitika segít a komplex világunk jobb megértésében és a nagyhatalmak közötti gazdasági, infrastrukturális hálózatok felfedezésében.

Parag Khanna a Corvinus Egyetemen tartott előadásán elmondta, hogy a XXI. században már nem a nemzetállamok állnak a geopolitika középpontjában, hanem a városok, amelyek a koncentrált infrastruktúrák birtokosai. Ezek az utak, energiahálózatok, kommunikációs hálózatok túlélik a nemzetállamokat és elképesztő sebességgel fejlődnek és épülnek ki milliónyi kapcsolatot létrehozva a nagyhatalmak között.

Khanna szerint a városok mindig a hatalom alapját jelentették, mivel minden hatalom a városok kezében volt. Ma 2017-ben is ilyen „megavárosok” irányítják a gazdasági fejlődést, például Japánban a tokiói agglomeráció biztosítja a gazdaság nagy részét, míg Nagy-Britanniában London adja a GDP felét. A világ a XXI. században összefüggő hálózatokból áll, ennek köszönhetően a háborúktól eljutottunk a „kötélhúzásig”, ugyanis minden nagyhatalom kapcsolódik egymáshoz, kereskedik egymással, így elképzelhetetlen egy harmadik világháború kirobbanása.

Az utóbbi időben kilenc esetben jósolták meg konfliktusokról, hogy azok kirobbanthatják majd a harmadik világháborút. Az egyik legtöbbször előjövő példa: Tajvan. Időközben azokban Tajvan és Kína kölcsönösen „gyarmatosították” egymást, minden tekintetben összeköttetésben állnak egymással, egyszerűen elképzelhetetlen, hogy egymás ellen forduljanak, nem robbanhat ki harc közöttük az összefonódásaik miatt.

Khanna szerint tehát a háborúk helyett a megoldás az erős, összekapcsolódó infrastruktúra kiépítése.
Ezt a stratégiát követi Kína is az Egy út, egy övezet programmal, az ország az infrastruktúrák fejlesztésén keresztül szeretné növelni a befolyását.

Parag Khanna jelenleg a Szingapúri Nemzeti Egyetem adjunktusa, a Világgazdasági Fórum “fiatal vezetője”, akit korábban az Esquire magazin választotta a “XXI. század 75 legbefolyásosabb embere” közé. Tavaly jelent meg a “Connectography: Mapping the Future of Global Civilization”, legújabb könyve pedig 2017-ben látott napvilágot a “Technocracy in America: Rise of the Info-State címmel. Parag Khanna az MNB és a Pallas Athéné Alapítványok geopolitikai doktori programjának meghívásra volt Budapesten.

Forrás: Origo

A Corvinus Egyetemen tartott teljes előadás itt megtekinthető:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: