Geopolitikai gondolkodók és geopolitikai előrejelzések a 2017-es évre

 

2017 is hasonlóan mozgalmas év lesz, mint a 2016-os volt, állítják ezt olyan geopolitikai előrejelzéseket készítő intézetek, mint a Bloomberg, a Stratfor és a Geopolitical Futures. Az euró és az Európai Unió is nehéz, válságokkal teli év elé néz; Amerika teljesen be fog zárkózni és igyekszik több felelősséget hárítani a szövetségeseire; Oroszország folytatja agresszióját, befolyását kiterjeszti Kelet-Európára is; Kína a XIX. Pártkongresszusára készül és még az 1962-es kubai rakétaválság is vissza fog köszönni. Minden év végére elkészül a következő éves előrejelzés, melyeket jelen tanulmányunkban külön-külön is megvizsgálunk.

A Bloomberg hírügynökség víziója

Szerintük Trump beiktatását követően népszerűsége árnyékában további tüntetések kezdődnek, amelyek miatt, majd a főbb városokban szükségállapotot kell kihirdetni. Yalta 2.0-val fémjelezve továbbá azt latolgatják, hogy Trump izolacionalizmusa és Putyin agressziója Merkel kancellárasszonyt, milyen válaszlépésre fogja sarkallni. Két lehetséges opciót vázolnak fel erre, mely szerint vagy fegyverkezésbe kezd Európa vagy Trump tanácsát megfogadva egyezséget köt az orosz elnökkel. Trump izolacionalizmus politikájával összhangban megkérdőjelezi a NATO-hoz és az ENSZ-hez való elköteleződését, azonban Amerika ellenlábasai már ott állnak, hogy betöltsék ezt a vákuumot. Ennek hatására az amerikai nukleáris ernyő alól kiszoruló Szaúd-Arábia és Japán saját kapacitásait kezdi el növelni, hogy biztosítsák saját védelmüket.

A legborúsabban Európa jövőjére tekintenek ahol, mint Amerikában is történt, a populista vezetők irányába köteleződnek el az emberek, akik meghúzzák a határokat, felmondják a szabadkereskedelmi egyezményeket és eltávolodnak az eurótól és az Európai Uniótól is. Nyugat-Európában a következő helyzetet vetítik előre: Franciaországban Marine Le Pen fogja megnyerni a választásokat, aki utána azonnal népszavazást ír ki az EU-tól való elszakadásra; Olaszországban előrehozott választásokon az 5 csillag mozgalom nyer, akik meg a líra visszaállítására írnak ki azonnali voksolást; Merkel el fogja veszíteni a választásokat; Theresa May-t pedig meg fogják buktatni. Kelet-Európa az oroszok felé kezd közeledni és Franciaország kiválásával a schengeni övezet darabjaira hullik. Az euró soha nem látott krízisbe süllyed.

Még nagyobb szerephez jut a kiberbűnözés és a hackerek világa, tovább folytatódik a lehallgatási és a kiszivárogtatási botrány. Egy új kiber hadviselés fogja kezdetét venni a szuperhatalmak között, ugyanis egyre többször fognak egymás ellen hackertámadásokat elkövetni. Kuba helyzetében is újabb változás következik be, mivel Trump, Obama normalizáló politikájától visszalép, ezért a kubaiak az oroszok és a kínaiak felé nyitnak, akik még mindig érdeklődnek a régió iránt, így az orosz kémek már Trump számára is olyan közelségben lesznek, ami az 1962-es rakétaválságot fogja idézni.

A Stratfor Intézet elemzése

Az intézet a következőképpen látja a 2017-es év alakulásait. Az Amerikai Egyesült Államok, éppúgy ahogy az Európai Unió is belefáradt a nagyhatalmiságba, ezért mind a két térségben megerősödik a nacionalizmus és inkább a belső tennivalóikra szeretnének koncentrálni. Ők is az Európai Unió kritikus évének tekintik 2017-et, azt biztosra veszik, hogy fel fog bomlani az EU, de a választások kimenetelétől teszik függővé, hogy ez mikor fog bekövetkezni aszerint, hogy a szélsőségesek vagy a mérsékeltek kerülnek hatalomra az egyes országokban. Az euró krízise olyan nagy gazdaságokba is be fog gyűrűzni, mint Olaszország, Franciaország és Németország. Lengyelországnak jósolnak nagyobb szerepet a régióban a Balti országok és Svédország támogatásával, akik az orosz agresszióval felveszik a harcot. Oroszország folytatja tevékenységét a Közel- Keleten, hogy ezzel is pozíciókat szerezzen a Nyugattal szemben.

Az Iszlám Állam katonailag és gazdaságilag gyenge lesz, éppen ezért külföldön élő híveit minél több terrorcselekmény elkövetésére buzdítja majd. De nem csak az Iszlám Állammal kell számolni, mint dzsihadista fenyegetéssel, mert az al-Káida is elkezdte magát újraépíteni, és a 2017-es évben nagyobb aktivitásra lehet majd számítani tőlük. A kőolaj ára (bár nem fogja elérni a korábbi csúcsokat) növekedésnek indul az olajban érdekelt országok megállapodásának köszönhetően. A 2017-es évben vissza fog térni az infláció, ezért a kormányok kénytelenek lesznek pénzügyi megszorításokat bevezetni. A pénzügyi és a gazdasági világban is visszaesésre lehet számítani.

A Geopolitical Future kutatóintézet meglátásai

A nacionalizmus át fogja alakítani az amerikai kapcsolatokat szerte a világban. Amerika a biztonsági együttműködését növelni kezdi Japánnal és Ausztráliával, valamint olyan országokkal is, mint India és a Fülöp-szigetek igyekszik szorosabbra fűzni a kapcsolatait Ázsia stabilitásának érdekében. Az Iszlám Állam elleni harc miatt továbbá hajlandó növelni az együttműködését Oroszországgal, valamint a törökökkel Szíriában még a szíriai kurdok rovására is. Az Iszlám Állam ennek tükrében folyamatos gyengülni fog. Németországban exportcsökkenés fog bekövetkezni, figyelembe véve az általános globális lassulást és a német gazdaság függését az Európai Uniótól és Amerikától. Az olasz gazdasági krízis politikai krízissé csap át és konfrontációba keveredik Németországgal és az Európai Unióval is. Oroszország gazdasági nehézségekkel néz szembe többek között a kismértékben növekvő olajáraknak köszönhetően, ami elégedetlenséghez fog vezet, főleg a vidéken. Ukrajnával továbbra is folytatódik a konfliktus, ugyanakkor befolyását növeli a Balkánon, Közép-Ázsiában és a Kaukázusban. Ázsiában nem jósol háborút sem a Dél-kínai-tengeren, sem a Tajvani-szorosnál, sem Kasmírnál. Kínában nőni fog a munkanélküliség, ami elégedetlenségekhez vezet, de nem akkorához, ami alá tudja ásni a Kínai Kommunista Párt hatalmát. Indiában Modi az állam megerősítésén fáradozik, főleg a gazdaság növelése terén, de kudarcot fog vallani, ami a 2016-os pénzkivonási intézkedésére vezethető vissza.

És ahol a három vízió metszi egymást

Ezek az előrejelzések több dolgot is azonosan látnak a jövő tekintetében. Az Európai Unió és az eurózóna léte veszélybe sodródik. Görögország ismét nehéz helyzetbe kerül, de már nem lesz, aki segít; a Brexit egy hosszan elhúzódó folyamattá nyúlik. Az oroszok elleni szankciókat megszüntetik, és nagyobb együttműködésre kerül sor Amerika, Németország és Oroszország között. Az orosz agresszió azonban növekszik, és növelni fogja a befolyását Európa irányába, Kelet-Európa nagy valószínűség szerint Oroszország befolyása alá kerül. A migránsválságra továbbra sem talál az EU egy közös megoldást, az országok maguk fognak terveket kidolgozni a helyzet kezelésére. A terrorizmussal továbbra is számolnia kell a világnak, továbbá a kiberbűnözés még nagyobb térhez fog jutni. Amerika a kereskedelmi megállapodásokat (mint például a NAFTA) újratárgyalja és a közeljövőben multilaterális egyezményekre nem igazán számíthatunk. Az iráni és törökországi verseny kiéleződik Észak-Szíriában és Észak-Irakban, mind a két ország a saját érdekeit akarja érvényesíteni. A gyengülő orosz gazdaság destabilizálja az egész közép-ázsiai régiót. A kínai gazdasági növekedés lassulását is kilátásba helyezik. Trump és Kína között egy esetleges gazdasági harc látszik kibontakozódni, de ennek a tényleges megtörténtét késleltetni fogja, hogy jelenleg mind a két nagyhatalom vezetője a belügyeivel van elfoglalva (Trump izolacionalizmus politikája, Xi Jinping pedig az idén októberben megtartandó XIX. kínai pártkongresszuson igyekszik hatalmát megerősíteni), ezért egyikük sem kockáztatja ennek a lehetőségét. Kelet-Ázsiában Japán újra egy erős hatalommá növi ki magát. Észak-Korea pedig továbbra sem hagy fel a ballisztikus rakétatesztelésekkel.

Láthatjuk tehát, hogy az elkövetkezendő évet igen pesszimistán látják az általunk vizsgált geopolitikai intézetek. Nem törvényszerű persze, hogy ezek mind be is fognak következni, de a világ jelen állása szerint, ehhez hasonló jövőre lehet számítani. A 2017-es év tehát főként Európa és Amerika szempontjából fog nagy változásokat hozni, ami természetesen közvetve vagy közvetetten az hatással lesz az egész világra.

Források:

 

Zoltai Alexandra egyetemi alapszakos tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte mongol nyelv és kultúra szakán, kínai nyelv és kultúra minorral. Mesterszakos kitüntetéses diplomáját 2017-ben szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapest Corvinus Egyetem által közösen indított Kelet-Ázsia tanulmányok mesterszakán. Fő kutatási témája Kína biztonság- és geopolitikai helyzete, ezen belül is Kína 21. századi tengeri ambíciói, vagyis stratégiai célok az Új Selyemút tengeri szakaszain geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból.

Zoltai Alexandra

Zoltai Alexandra egyetemi alapszakos tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végezte mongol nyelv és kultúra szakán, kínai nyelv és kultúra minorral. Mesterszakos kitüntetéses diplomáját 2017-ben szerezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapest Corvinus Egyetem által közösen indított Kelet-Ázsia tanulmányok mesterszakán. Fő kutatási témája Kína biztonság- és geopolitikai helyzete, ezen belül is Kína 21. századi tengeri ambíciói, vagyis stratégiai célok az Új Selyemút tengeri szakaszain geopolitikai és biztonságpolitikai szempontból.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: