GeoDebates II – A jövő okosvárosai

A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány Geopolitikai Kutatóintézete november 15-én tartotta meg a GeoDebates vitasorozatának második rendezvényét, ahol egy oxfordi típusú vita keretei között hallgathatták meg a résztvevők az okosvárosok koncepciójának a különböző megközelítéseit.

A négy meghívott vendég Kocsis János Balázs, a BME/BCE egyetemi docense, a MUT alelnök; Szerdahelyi Németh Klára, településtervező, a Budapest Dialog egyik alapítója; Szemerey Samu, a Lechner Tudásközpont, Senior Smart City szakértője; illetve Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója voltak. A vendégeket Csizmadia Norbert az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte. Az esemény helyszínéül a PAGEO Oktatási Központ szolgált. A beszélgetés moderátora Bendarzsevszkij Anton az alapítvány igazgatója volt.

pageo_188

Az oxfordi típusú vita kiinduló anyaga a Kutatóintézet okosvárosokról készült tanulmánya szolgált, amely a dél-koreai Songdo és Amszterdam példáját járja körül. Amíg az első a felülről irányított várostervezésnek a tökéletes példája, addig Amszterdam a helyi közösségek szintjén építkezik.

A GeoDebates résztvevői azokra a kérdésekre is keresték a választ, hogy a Smart City koncepció megoldást jelenthet-e? A fenntarthatóságon túl pedig vajon képes lehet-e a társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésére a „jövő városa”? Milyen nemzetközi példák és hazai koncepciók vannak rá?

A rendezvényről készült részletes beszámoló hamarosan elérhető lesz a Kutatóintézet honlapján.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: