Bendarzsevszkij Anton

Bendarzsevszkij Anton 2010-ben a Pécsi Tudományegyetemen szerezte a diplomáit Média és Kommunikáció és Történelem szakokon (MA), illetve politológiát tanult a Leicester-i Egyetemen (University of Leicester, UK). 2006-07-ben a magyar állami televízió, az MTV regionális stúdiójában végzett riporteri gyakorlatot. Az üzleti szférában szerzett vezetői tapasztalata mellett (IBM, Priceline Group) 2009-2016 között a Kitekintő külpolitikai hírportál újságírója volt, amelyet napi 40.000 olvasó keresett fel. 2009 decembere után mintegy hét évig a Kitekintő posztszovjet térség rovatát vezette. A Kitekintő munkatársaként Anton közel hatszáz cikket és elemzést publikált, és több más online portálon és nyomtatott lapban is megjelentek az írásai. Anyanyelvi szinten beszél magyarul és oroszul, felsőfokon angolul, középfokon német nyelven.

Szakterülete a poszt-szovjet térség – kiemelten Oroszország, Belarusz és Ukrajna – geopolitikája és biztonságpolitikája, gazdasági kapcsolatai és a térség integrációs folyamatai. Anton e témákban a nemzetközi konferenciák rendszeresen meghívott előadója, és 2011 óta rendszeres vendége külpolitikai szakértőként a magyar média legfontosabb orgánumainak. Több nagy projektben volt része, többek között a csernobili katasztrófáról készített dokumentumfilmet, amely a katasztrófával és annak utóéletével foglalkozik („Csernobil öröksége: a Zóna” címmel került forgalmazásra a hazai mozikban és televízióban).

Anton 2015 elején kezdett dolgozni a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítványnál az alapítvány Kutatóintézetének kutatási vezetőjeként, és 2016 júniusában nevezték ki a PAIGEO igazgatójának. A Pallas Athéné Geopolitikai Kutatóintézet 2015 tavaszán jött létre azzal a céllal, hogy megteremtsük Magyarországon a geopolitika mint tudományterület kutatási alapjait, és hogy Kelet-Ázsiára fókuszálva Kelet-Közép-Európa egyik legjobb kutatóintézetét építsünk fel, felkerülve a világ legjobb, leginnovatívabb kutatóintézeteinek térképére.

Az azóta eltelt időben a PAIGEO az egyik legfontosabb magyarországi kutatási szervezetévé vált, amely geopolitikai kutatásokat támogat akadémiai és intézményi szinten; geopolitikai könyvkiadást támogat; két jelentős hazai egyetemmel közösen működtet geopolitikai PhD programot (Pécsi Tudományegyetemmel és Corvinus Egyetemmel), amelyen jelenleg több mint 150 hallgató végzi a PhD tanulmányait; elemzéseket és cikkeket készít, amelyeket a www.geopolitika.hu oldalon illetve egyéb hazai média portálokon publikál; nemzetközi konferenciákat és akadémiai rendezvényeket szervez, és saját nyomtatott geopolitikai magazint ad ki negyedéves gyakorisággal – a Hungarian Geopolitics (HUG) magazint.

 

– Cikkek – 

 

Kapcsolat:

E-mail: anton.b@paigeobudapest.hu
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/anton-bendarjevskiy-31ab411a
Academia.edu: https://pte.academia.edu/AntonBendarjevskiy