PAIGEO Könyv Podcast 001 – Richard Florida: Urban Crisis

2019 tavaszán a PAIGEO Kutatóintézet új könyves podcast sorozatot indított, melyben kutatóink a geopolitika témaköréhez kapcsolódó legújabb könyvekkel ismertetik meg a hallgatókat. A friss könyves podcast első adásában Czirják Ráhel és Gere László, a PAIGEO kutatói, Richard Florida “Új urbanizációs válság” című könyvéről beszélgetnek.

Richard Florida, a világhírű urbanista legújabb, 2017-ben megjelent könyve az Új urbanizációs válság (New Urban Crisis), melyben kifejti, hogy korunk legfőbb válságáról van szó, ahol a győztes mindent visz. A legtehetségesebb és legjobb helyzetű társadalmi csoportok néhány „szupersztár” városba koncentrálódnak. Ám a munkájukból, kreativitásukból származó pozitív gazdasági hatás nem terjed ki tágabb környezetükre. Ezek csak az érintett metropoliszokra, vagy azok egyes negyedeire korlátozódnak, míg a többi város, városrész messze lemarad mögöttük a gazdasági versenyben.

Floridának a könyvvel célja, hogy meghatározza a válság dimenzióit, beazonosítsa, hogy mik azok az alapvető erők, mechanizmusok, amik a válságot létrehozták és formálják, valamint, hogy megoldási javaslatokat vázoljon fel.

A műről Gere László, a kutatóintézet szenior kutatója és Czirják Ráhel kutató beszélgetnek. A kutatóintézetnek a könyvről megjelent recenziója itt olvasható, Czirják Ráhel által az urbanizációs válsággal kapcsolatosan írt korábbi tanulmány pedig itt érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: