PAIGEO Podcast 039 – Vietnam a 21. századi világpolitika színpadán

A délkelet-ázsiai országok közül Vietnam az új évezredben vitathatatlanul a nemzetközi geopolitikai küzdelem fókuszában található, hiszen mind az Egyesült Államok, mind pedig Kína számára stratégiai jelentőséggel bír, miközben gazdasági és katonai potenciálja révén a térség egyik meghatározó hatalmának minősül. A rádióműsorban Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója elemzi a vietnami kül- és belpolitika legfontosabb trendjeit, az USA-hoz és Kínához fűződő ellentmondásos viszony részleteit, az ország gazdasági teljesítményét és Vietnam nemzetközi politikában betöltött szerepét a legfrissebb események tükrében. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2019. január 29-én. A műsorvezető Lakatos László.

A vietnami külpolitika legnagyobb kihívása a 21. században, hogy Kína és az Egyesült Államok közötti egyensúlyozást miként tudja megvalósítani. A kínai és a vietnami kommunista párt között manapság jó a viszony, mindkét fél a stratégiai partnerség elmélyítésében érdekelt. Továbbra is igaz, hogy a vietnami külpolitikát nagyrészt a Kínához való alkalmazkodás formálja. Ugyanakkor bizonyos kérdésekben pl. a dél-kínai-tengeri követelések, kicsi az esélye a kompromisszumnak. Az USA-val az erősödő biztonsági és gazdasági együttműködés emelendő ki. Miután 2016-ban az Obama kormányzat feloldotta a Vietnammal szembeni fegyverzet eladási embargót, a Trump adminisztráció szintén a kapcsolatok erősítése mellett tette le a voksát, amint azt az elnök 2017-es vietnami útja is bizonyította. Gazdasági értelemben a TPP kudarca ellenére az amerikaiak jóindulata sokat jelenthet az ország számára, ezért Vietnamot gyakran az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik legfőbb nyerteseként említik.
A belpolitikát tekintve Nguyen Phu Trong pártfőtitkár 2018 októberében történő államfővé választása kétségtelenül új fejezetet nyitott az ország politikatörténetében. Ho Si Minh halála óta (1969) nem volt rá példa, hogy egyazon személy töltse be a pártfőtitkári és az elnöki pozíciót. Bár az esemény jelentőségéről és a várható következményekről megoszlanak a vélemények, vitathatatlan, hogy Trong 2011-es pártfőtitkárrá történő megválasztása óta tartó hatalmi centralizáció tovább folytatódik, melynek pozitív és negatív hatásai egyaránt érezhetők. A konzervatív irányzatot képviselő vietnami pártvezetés a külső és belső kihívásokra a párt hatalmának megerősítését célzó reformokkal válaszolt, mivel ebben látja a túlélés zálogát.
A vietnami politikai rendszer stabil, szervezett belső ellenzék nem létezik, a gazdasági fejlődés pedig biztosította a legitimációt az állampárt számára. Mindeddig a szocialista politikai rendszer és a kapitalista gazdaság elemeinek az összeegyeztetését is sikerült megvalósítani. A nemzetközi rendbe való sikeres reintegrációt követően az ország szerepe globális viszonylatban is felértékelődött, a nagyhatalmi rivalizálás (USA-Kína) pedig hosszú távon is biztosíthatja a rendszer létjogosultságát.

Szerző: Klemensits Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: