PAIGEO Podcast 28 – Az Egyesült Államok szerepe az átalakuló világrendben

A jelenlegi nemzetközi rendszerben az Egyesült Államok vezető szerepéhez nem férhet kétség. A világrendi átalakulás következtében hosszútávon az USA fokozatosan veszít befolyásából, amelyet Donald Trump elnök külpolitikája sem képes ellensúlyozni, miközben a feltörekvő országokkal (Oroszország, Kína, India) egyre inkább számolni kell. A rádióműsorban Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója és Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója elemzi az USA 21. századi nemzetközi szerepét, a Trump kormány tevékenységét és annak az amerikai stratégiára gyakorolt hatásait, valamint a világrendi átalakulás lehetséges következményeit. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2018. október 31-én. A műsorvezető Lakatos László.

Az Egyesült Államok által 1945 után létrehozott nemzetközi rendszer 70 éven keresztül jól szolgálta Washington érdekeit, mára azonban ez rendszer kívülről és belülről is támadások kereszttüzébe került. A külső veszélyt a revizionista hatalmak felemelkedése jelenti, míg belülről a Donald Trump által fémjelzett politikai irányvonal hatalomra kerülése okozza a kihívást. Trump külpolitikája – amelyet minden esetben alárendel a belpolitikai céloknak – alapvető mértékben kíván szakítani az USA évtizedeken át sikeresnek minősíthető stratégiájával, amely a multinacionális intézményeken keresztül, a globalizáció, a demokratikus értékrend, a szabadkereskedelem támogatásával biztosította az ország vitathatatlan primátusát.

Trump koncepciója Amerika izolacionista politikai hagyományaira épít, amely a világ ügyeitől való visszavonulást, a belpolitikai érdekek primátusát szorgalmazza, miközben a külkapcsolatok gazdasági alapokon történő újraértelmezése mellett kötelezte el magát.

A Trump kormány ennek során nem csupán a rivális nagyhatalmakkal, de számos esetben szövetségeseivel is konfliktusba került, a nézeteltérések következményei viszont ma még nem láthatók tisztán. Nagy kérdés, hogy a Kínával szemben indított kereskedelmi háborúnak ki lehet az igazi nyertese, vagy az iráni atomalku felmondásának milyen következményei lehetnek a regionális és a globális geopolitikai viszonyokra nézve.

Trump politikája nyilvánvalóan olyan kérdésekre próbál radikális választ adni, melyek már több kormányzati ciklus óta foglalkoztják az amerikai politikai elitet (pl. a szövetségesek közötti tehermegosztás, vagy Észak-Korea esete), de hatékony választ eddig sem a demokrata, sem a republikánus elnökség nem tudott adni.

A globális amerikai befolyás csökkenése ellenére viszont az USA még mindig számos előnyt mondhat magáénak riválisaival szemben, így az USA és a világ szempontjából a hivatalban lévő amerikai adminisztráció felelőssége mindenképpen kiemelkedő.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: