PAIGEO Podcast 022 – India külkapcsolatai az Új Selyemút tükrében

A PAIGEO aktuális podcastjában India helyzetét elemeztük a Trend FM műsorában, különös hangsúlyt fektetve Kínával való rögös kapcsolatára és annak az „Egy Övezet, Egy Út” kezdeményezésére. Szóba kerültek az Indiát is érintő Gazdasági Folyosók nehézségei, az Indiai-óceánon zajló erőviszony-változások, de többek között kitértünk a friss india-amerikai katonai megállapodásra is. A szeptember 11-i rádióműsorban Róma Ádám, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány junior kutatója beszél Lakatos László műsorvezetővel, a Trend FM A Nap Vendége című külpolitikai műsorban.

Az immár öt éve kezdődött kínai kezdeményezés továbbra is kiemelt szerepet kap mind a kínai, mind a nemzetközi politikában a kisebb-nagyobb nehézségek és egyes országok gyanakvása mellett is. A pekingi vezetés a kritikákat és a kiéleződő amerikai kereskedelmi konfliktust figyelembe véve próbálja a kezdeményezést vonzóbbá tenni, számítva India – legalább hallgatólagos – támogatására, melyre a tavaly mélypontra került Kína-India kapcsolatok ellenére idén egyre több esély látszik.

Eddig India kategorikusan elzárkózott a kínai tervektől, mivel a szomszédjában épülő Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó fekvéséből adódóan szuverenitási problémákat vet fel, ugyanis az olyan területeken is keresztül halad, melyre India is igényt formál. A kezdetben regionális együttműködés keretében felvetődött másik releváns útvonal, a Banglades-Kína-India-Mianmar Gazdasági Folyosó megvalósítása eddig is lassan haladt, azonban amióta Peking 2015-ben ezt is az „Egy Övezet, Egy Út” részévé nyilvánította, együtt kezelve a pakisztáni útvonallal, Újdelhi ettől is elzárkózott. A két szárazföldi Folyosó mellett az Indiai-óceán kikötőiben megjelenő kínai cégekre és az ezekre alapozott „Tengeri Selyemút” tervre is aggódva tekint India, stratégiai fenyegetésként értelmezve azt.

A 2017-es doklam-fennsíki incidens után azonban mindkét fél megpróbál újra közeledni egymáshoz ,engedményeket téve bizonyos kérdésekben, és úgy látszik, India sem zárkózik el a számára is előnyökkel járó projektekben való részvételtől, egy pragmatikusabb külpolitikai fordulatot jelezve. A régióban „ingaállam” szerepét betölteni kívánó Újdelhi a kínai közeledés mellett azonban az USA-val is szorosabbra fűzné a viszonyt. Annak ellenére, hogy India hivatalosan nem az USA szövetségese, 2018. szeptember elején hosszú tárgyalások után Washington és Újdelhi megkötötte a – általában csak szövetségesek közötti – hadseregek átjárhatóságáról és titkosított kommunikációjáról szóló egyetértési nyilatkozatot (COMCASA – Communication Compatibility and Security Agreement), mely lehetővé teszi a legfejlettebb amerikai fegyverrendszerek megvásárlását és használatát. A legnagyobb fegyverimportőrnek számító India eddigi legjelentősebb partnere Oroszország volt, így a legújabb fejlemények tükrében a Moszkva-Újdelhi viszonyt is érdemes lesz figyelemmel kísérni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: