PAIGEO Podcast 013 – A Trump-Kim Jong-un csúcstalálkozó

Június 12-én Szingapúrban találkozott egymással Donald Trump amerikai elnök és Kim Jong-un észak-koreai vezető, melynek során a felek Észak-Korea atomprogramjáról, a Koreai-félsziget biztonsági helyzetéről és az amerikai-észak-koreai kapcsolatok jövőbeni alakulásáról folytattak tárgyalást. A rádióműsorban, Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója beszél a találkozó eredményeiről, annak valódi jelentőségéről és a régió államaira gyakorolt geopolitikai következményeiről. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2018. június 26-án. A műsorvezető Lakatos László.

 A Trump adminisztráció a kezdetektől nagy hangsúlyt fektetett az észak-koreai kérdés megoldására, erre pedig komoly esély kínálkozott, miután Kim Jong-un 2018 tavaszán, az ország gazdasági fejlődése érdekében hajlandónak mutatkozott a külföld felé való nyitásra és személyes találkozóra hívta meg az amerikai elnököt. A Koreai-félszigeten meginduló enyhülést jól szimbolizálja az április 27-én Moon Jae-in dél-koreai elnök és Kim Jong-un által aláírt Panmunjeom-i deklaráció is, amely a június 12-i csúcsértekezletet is megalapozta.

A Trump-Kim Jong-un találkozó eredményei röviden a következőképpen összegezhetők: Az atomfegyverek leszerelésével kapcsolatban, az USA által kínált „biztonsági garanciákért” cserébe, Észak-Korea elkötelezte magát „a Koreai-félsziget teljes atomfegyvermentesítése mellett”.  Megegyezés született az „új amerikai-észak-koreai kapcsolatok” létrehozásáról, valamint a Koreai-félszigeten a „tartós és szilárd béke megteremtéséről. Emellett a koreai háborúban elesett amerikai katonák maradványainak felkutatásáról és hazaszállításáról is megállapodtak a felek.

Trump elnök sajtótájékoztatóján további eredményekről is beszámolt. Az atomfegyverek leszerelésének részleteiről hamarosan további magasszintű tárgyalások kezdődnek, de az Észak-Korea elleni szankciók mindaddig érvényben maradnak, amíg az ország atomfegyverekkel rendelkezik. Az elnök sikerként értékelte, hogy a tárgyalások végén személyes kérésére az észak-koreai vezető beleegyezett egy „kísérleti rakétaindító állás” felszámolásába. De Trump is hajlandó volt engedményekre, hiszen ígéretet tett a Dél-Koreával folytatott közös hadgyakorlatok felfüggesztésére, azokat „túl költségesnek és provokatívnak” minősítve. A későbbiekben még az észak-koreai vezető washingtoni meghívását is kilátásba helyezte. Valójában az aláírt megállapodás a korábbiakhoz képest nem sok újat tartalmaz, legnagyobb pozitívuma, hogy megfelelő kiindulópontjaként szolgálhat annak a hosszadalmas dialógusnak és procedúrának, melynek eredményeként – ha a felek hajlandóan lesznek a konkrét lépések megtételére – megvalósulhat a koreai kérdés rendezése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: