PAIGEO Podcast 009 – Kínai befolyás Ausztráliában

Noha Ausztrália legfontosabb kereskedelmi partnere Kína, a két ország diplomáciai kapcsolatai 2017 közepe óta mélyponton vannak. Ennek oka az, hogy Kína különböző területeken befolyásra próbál szert tenni Ausztráliában. A rádióműsorban Csenger Ádám, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány kutatója elemzi a kialakult helyzetet. A beszélgetés a Trend FM Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba 2018. május 29-én. A műsorvezető Lakatos László.

A Kína és Ausztrália közti viszony 2017 júniusában romlott meg, amikor Ausztráliában megjelent egy riport az ausztrál politikát célzó kínai befolyásolási kísérletekről. Az ügy nagy vihart kavart az ausztrál közéletben, ami végül ahhoz vezetett, hogy a kormány decemberben az addigi szabályozást szigorító törvénytervezetet nyújtott be a külföldi befolyásolási kísérletek megakadályozása céljából. Kína – amely az ellene felhozott vádakat alaptalan és xenofób vádaskodásnak tartja – tiltakozott a törvénytervezet ellen, a két ország közötti feszültség pedig azóta sem enyhült.

Mindazonáltal nemcsak az ausztrál belpolitikában ad okot aggodalomra a kínai befolyás: az ausztrál gazdaság és felsőoktatás, valamint az ausztráliai kínai nyelvű média és kínai társadalmi szervezetek is érintettek. Ugyanakkor nem mindig egyértelmű, hogy a Kínai Kommunista Párt, illetve hozzá köthető szervezetek, vagy pedig az egyes szereplők személyes meggyőződése áll-e a napvilágra került esetek mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: