PAIGEO Podcast 008 – Globális városodási trendek, kihívások és megoldási lehetőségek

Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya május 16-án tette közzé legfrissebb eredményeit a globális városi népesség folyamatairól, illetve hosszú távú előrejelzését a várható trendekről. Globálisan egyre többen élnek városokban, és 2050-ig további növekedésre lehet számítani. A városodás eltérően érinti a fejlett és fejlődő országokat, azonban mindenhol jelentős kihívások elé állítja a nemzeteket, melyek megoldására egyre innovatívabb eszközökre lesz szükség. A rádióműsorban Gere László, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója elemzi a helyzetet. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2018. május 22-én. A műsorvezető Lakatos László.

2018-ban a világ népességének már mintegy 55%-a él városokban, az előrejelzések szerint pedig 2050-re már a népesség több mint kétharmada (68%) városlakó lesz. Ez mintegy 2,5 milliárd új városlakót jelent az elkövetkező több mint húsz évben, melynek közel 90%-át az ázsiai és afrikai városok bővülése adja majd. Növekszik a népesség koncentrációja, egyre több város lépi át a tízmillió fős küszöböt, a megavárossá válás határát. Kérdés, hogy ez az extenzív, több évtizede tartó urbanizációs folyamat fenntartható-e, és hogy hosszú távon milyen következményekkel fog járni.

A városrobbanás jelentős kihívások elé állítja az adott országokat: a hatalmas infrastrukturális beruházások mellett (lakhatás megoldása, közszolgáltatások nyújtása, közlekedési infrastruktúra kiépítése) többek között a növekvő környezeti terhelést is kezelniük kell. Ebben (is) segíthetnek az úgynevezett okos város, vagy smart city megoldások, melyek a 21. században egyre inkább meghatározzák a városfejlesztés irányait, új lehetőségeket teremtve a minden eddiginél nagyobb léptékű urbanizációs folyamat hatékony kezelésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: