PAIGEO Podcast 005 – India mint globális játékos

A hatalmi viszonyok átalakulása kapcsán általában az Egyesült Államok és Kína vetélkedéséről szólnak a hírek, de a világ második legnépesebb országára Indiára is figyelni kell, amely töretlen fejlődésének köszönhetően néhány éven belül szintén a világ vezető hatalmai közé emelkedhet. A rádióműsorban, Goreczky Péter a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI), vezető elemzője és Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója beszél az ország gazdasági fejlődéséről, India geopolitikai kihívásairól és a nemzetközi rendszerben betöltött pozíciójáról. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2018. április 24-én. A műsorvezető Lakatos László.

A több mint 1,3 milliárd fős népességgel rendelkező India olyan gazdasági, katonai és politikai potenciállal rendelkezik melynek köszönhetően egyre jelentősebb pozíciót tölt be a világban. 2017 utolsó negyedévében az ország gazdasági növekedése 7,2% volt, ezzel meghaladta Kínáét, a 2018-as előrejelzések pedig még ennél is optimistábbak, hiszen az év végére India lehet a Föld ötödik legnagyobb gazdasága. A gazdasági fejlődéssel a kormányzat védelmi kiadásainak növekedése is lépést tart, amely 2018-ban már eléri a 45 milliárd dollárt. 2014-ben a Bharatiya Janata párt színeiben hatalomra került Narendra Modi miniszterelnök átfogó belső reformok és a korábbiaknál aktívabb külpolitika mellett kötelezte el magát, így stratégiai szempontból nézve az ország felértékelődött a nagyhatalmak számára. Donald Trump elnöksége alatt az amerikai-indiai kapcsolatok tovább erősödtek, mivel az USA Indiát egyre inkább szeretné ellensúlyként felhasználni a feltörekvő Kínával szemben.

India és Pakisztán konfliktusa továbbra is komoly biztonsági kockázatot jelent a térségre nézve, hiszen az utóbbi időben a kettejük viszonya tovább romlott, ezért a háború kitörésének kockázata ma is jelentős. India és Kína viszonya szintén feszültségekkel terhelt, ezt méltóképpen bizonyítja a két ország haderejének szembenállása a Doklam-fennsíkon 2017 júniusában. A világpolitikában viszont, többek között a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet keretein belül a két ország kooperációja működőképes, ezért a konfliktus eszkalációjától nem kell tartani.

India gazdasági fejlődésének egyik legnagyobb akadálya a fejletlen infrastruktúra, különösen az elmaradott közlekedési hálózat. A kínai Egy, övezet, Egy út kezdeményezéshez viszont Újdelhi mégsem hajlandó csatlakozni, hiszen geopolitikai megfontolásokból kifolyólag rossz szemmel nézi a kínai törekvéseket. Ma még nem látható világosan, hogy a Modi által indított gazdasági, oktatási, közigazgatási reformok mennyiben érik el a céljukat, azonban vitathatatlan, hogy India olyan globális szereplő, amelynek viselkedése az egész világ fejlődésére befolyással bír.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: