PAIGEO Podcast 003 – Donald Trump kereskedelmi háborúi

A kölcsönös büntetővámok bevezetését követően 2018 április elején Kína és az Egyesült Államok a kereskedelmi háború szélére sodródott. A konfliktus ugyan kompromisszummal zárult, de ennek következményeit még ma sem látjuk pontosan. A rádióműsorban Németh Bence, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI), kutatója és Klemensits Péter, a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány senior kutatója beszélget az események hátteréről. A beszélgetés a Trend Fm a Nap Vendége külpolitikai műsorában került adásba, 2018. április 10-én. A műsorvezető Lakatos László.

Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben bejelentette, hogy új alapokra kívánja helyezni az Egyesült Államok külpolitikáját, melynek egyik döntő aspektusa a gazdasági kapcsolatok megreformálása és az egyes partnerekkel szemben a kereskedelmi deficit csökkentése volt. Trump politikája alapvetően Kína ellen irányult, mivel az utóbbi évtizedben az ázsiai országgal szemben 60%-kal nőtt az USA külkereskedelmi mérlegének hiánya, így 2017-ben már elérte a 375 mrd. dollárt. 2018 januárjában Trump az import mosógépekre és napelemekre büntetővámot vezetett be, ennek segítségével próbálta meg elérni célját, vagyis a külkereskedelmi deficit évi 100 mrd dollárral való csökkentését.

Márciusban az USA az acélra 20%-os, míg az alumíniumra 10%-os importvámot vezetett be, elvetve a magját egy kereskedelmi háborúnak. Április elején az amerikai elnök a szellemi tulajdon megsértésére hivatkozva 50 mrd dollár értékű kínai importárura jelentett be újabb vámokat, erre válaszul Kína, szintén 50 mrd dollár értékben, az Amerikából importált mezőgazdasági termékekre vezetett be 25%-os vámot. Látszólag Kína és az Egyesült Államok sem kívánt meghátrálni, viszont a háttérben megkezdődtek az egyeztetések, hiszen a kereskedelmi háború eszkalációja egyik félnek sem állt érdekében. Végül, a megszületett megállapodás értelmében Kína a pénzügyi és a gyártószektorban vállalta, hogy nagyobb befektetési lehetőségeket biztosít a külföldiek számára, egyúttal csökkenti az Amerikából importált gépjárművekre kiszabott tarifákat is. Ezzel egy időre biztosan elhárult a vámháború folytatásának lehetősége, de az elmúlt időszak történései így is komoly globális politikai és gazdasági következményeket eredményezhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: